El Palauet Albéniz ha acollit aquest dimecres de nou la tradicional recepció i foto de família amb els nominats dels Premis Gaudí i els nous Membres d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català: Narcís Agustí, Asunción Balaguer, Jaume Figueras, Elisenda Nadal i Leopoldo Pomés. Aquesta ha estat la primera vegada que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha rebut els nominats als VIII Premis Gaudí al Palauet Albéniz i ha presidit la cerimònia de nomenament dels nous Membres d'Honor. 'El Rey de La Habana' i 'Anacleto: Agente secreto' amb 12 nominacions cadascuna i 'Truman' amb 11 parteixen com a favorites pels VIII Premis Gaudí.

La presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, ha fet el parlament de benvinguda i ha destacat que a vegades estan molt preocupats perquè el cinema és molt complicat i s'han de trobar diners, però en aquest acte "som el conjunt i la família del cinema que quan es mira col·lectivament fa més goig que quan es mira individualment perquè és molt diversa". Passola ha ressaltat que aquest acte serveix per "pensar en aquells que els han ajudat a fer camí i són els Membres d'Honor".

Els nous membres d'honor de l'Acadèmia han estat glossats prèviament per persones amb qui han compartit moments claus de la vida, per tal de recordar la seva contribució al cinema o la seva trajectòria vital, i han rebut un guardó commemoratiu del seu nomenament, un Gaudí de petit format. El productor i membre de la Junta directiva de l'Acadèmia, Edmon Roch ha glossat la figura de Narcís Agustí, fundador de la cadena de cinemes OCINE; l'actor i director Mario Gas ha presentat l'actriu de teatre i cinema Asunción Balaguer; el periodista i escriptor Jorge de Cominges ha donat pas a Jaume Figueras, degà de la crítica cinematogràfica catalana, qui a la vegada ha estat l'encarregat de glossar Elisenda Nadal, fundadora de 'Fotogramas'; l'actriu i model Teresa Gimpera ha glossat al fotògraf i publicista Leopoldo Pomés.

En la seva intervenció, Jaume Figueras ha destacat que no és degà ni crític de cinema, i que ha estat en diferents ocasions crític amb algunes coses de l'Acadèmia però ara serà "més vigilant i destacarà les coses més positives". "El cinema forma part de la teva vida i t'ensenyava què era la vida", ha indicat. Figueras ha declarat que el cinema ajudava a viure d'alguna forma.

L'actriu Asunción Balaguer ha destacat que el públic respon bé quan veuen la bona voluntat dels que estan al damunt de l'escenari i fan tot el que poden. "Gràcies al públic", ha dit, "gràcies Catalunya, us estimo, us porto sempre al cor i gràcies al talent que teniu de cultura i sensibilitat i bon fer i us admiro molt. Em sento molt catalana", ha assenyalat entre aplaudiments.

Més presència femenina al cinema

Per la seva part, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha arrencat el seu discurs manifestant que hi ha un repte col·lectiu i no és dels premis ni del sector, i és que hi ha magnífiques dones nominades a actriu i a maquillatge i vestuari, però a direcció, guió, producció i fotografia no n'hi ha cap. "No és culpa de ningú en concret ni dels premis, sinó que és un repte col·lectiu".

Colau ha apuntat que el cinema és molt important per Catalunya i per la ciutat de Barcelona. De fet, ha recalcat que el cinema ha ajudat molt a Barcelona i no només pel que fa a la indústria en el sentit econòmic, sinó pel que fa el renom internacional. "Estem en deute amb el sector i us necessitem més que mai, però sobre tot en general al món de la cultura".

Pel·lícules nominades

'El Rey de La Habana' i 'Anacleto: Agente secreto' amb 12 nominacions cadascuna i 'Truman' amb 11 parteixen com a favorites pels VIII Premis Gaudí en una gala que tindrà lloc el 31 de gener de 2016 a l'Auditori Fòrum-CCIB. 'El Rey de La Habana' està nominada entre d'altres com a millor pel·lícula en llengua no catalana i millor direcció i guió per Agustí Villaronga; 'Anacleto: Agente secreto' està nominada, entre les seves 12 nominacions, a millor pel·lícula en llengua no catalana i millor direcció de producció, i 'Truman' aspira a l'estatueta per millor film en llengua no catalana, millor direcció per Cesc Gay i millor guió per Gay i Tomàs Aragay. 'Barcelona nit d'hivern' aspira a aconseguir set estatuetes, entre les quals millor pel·lícula, millor direcció per Dani de la Orden i millor guió per Eduard Sola, Daniel González i Eric Navarro. 'El camí més llarg per tornar a casa' aspira a 5; 'L'adopció', 'Palmeras en la nieve' i 'La Novia' empaten a 4; 'Nobody Wants the Night' ('Nadie quiere la noche') amb 3, i 'Un dia perfecte per volar' i 'Atrapa la bandera' amb dos cadascuna. Després queden 17 pel·lícules, inclosos els curts, amb una nominació.

En declaracions a l'ACN, Agustí Villaronga ha destacat que el fet que hagin tingut tantes nominacions per 'El rey de La Habana' els "ha alegrat molt perquè han tingut moltes dificultats i a més no ha anat excessivament bé de públic i ha estat molt controvertida. Això ens ha animat molt a tots i és com un premi global". Villaronga ha dit que el film parla d'una Cuba "molt difícil i mostra una realitat que no sempre és agradable". En qualsevol cas, el cineasta creu que de premis Gaudí en cauran pocs, tot i tenir moltes nominacions.

Cesc Gay ha dit que les nominacions a 'Truman' "pugen l'autoestima i omplen de gasolina el dipòsit per seguir i fan que la gent se n'assabenti i vagi al cinema a veure el film. "Estem molt contents la veritat", ha recalcat. Creu que 'Truman' ha arribat al públic perquè toca un tema trist que és un comiat, però després hi ha l'humor que van aconseguir Ricardo Darín i Javier Cámara.

Dani de la Orden ha explicat que "el fet que s'hagi nominat a una comèdia romàntica ja és un regal" en referencia a 'Barcelona nit d'hivern'. Segons el cineasta, "el gènere de comèdia romàntica ha estat poc valorat en el món dels premis i a més és una segona part". Així mateix, ha ressaltat que anirà a la gala a gaudir-la i el "premi ja el tenim. No fem cap predicció, ja vaig patir quan es va estrenar".

Per la seva part, Sergi Pérez ha dit que les nominacions han donat un ressò de la seva pel·lícula 'El camí més llarg per tornar a casa'. "Ara podem tornar a estrenar-la i de sobte el recorregut no ha mort. És maco veure que no som invisibles i no és un cinema que existeix només per unes minories", ha assenyalat.