No seria Nadal si no es fessin els Pastorets. Aquesta afirmació tan severa és inqüestionable. Just aquest dissabte, una de les tradicions teatrals més arrelades al nostre país puja a escena als teatres de Figueres (18.00 hores) i Roses (18.30 hores) amb alguns canvis actorals i, fins i tot, de direcció.

A Figueres, 'El primer Nadal dels pastors' estrena director, concretament Ernest Ollero. El repte per a ell és important, perquè mai abans havia afrontat un projecte similar, tot i la seva àmplia trajectòria dins el món teatral. "Per seguir sent fidel a la trajectòria dels Pastorets, més que un canvi de forma, he apostat per un treball dels actors i potenciar el moviment escènic", comenta el director. Els resultats es podran copsar durant les tres representacions que es faran enguany: aquest dissabte i diumenge, i el 3 de gener.

Ollero assegura que, respecte altres anys, "hem canviat moments puntuals, sempre justificant-los dins aquesta història de teatre popular". El director assegura que tot s´ha fet com a ell li agrada, treballant en consens amb els tres codirectors que té l´espectacle. Es tracta de Jordi Pons, responsable de l´elenc de dimonis; Berta Sayeras, coordinadora dels àngels i Laia Alsina, dels pastors infantils. A més, Ollero remarca que han treballat amb tres repartiments diferents, la qual cosa encara ha afegit més complicació al procés.

D'altra banda, a Roses, el compromís d´uns quants joves universitaris ha permès que, aquest any, hi hagi un canvi d´actors en alguns dels principals personatges d´Els Pastorets com ara en Bato i en Borrego, els emblemàtics alcalde i secretari, Sant Miquel i Satanàs, entre altres papers emblemàtics i essencials. Aquells que han agafat la responsabilitat són joves rosincs que han crescut amb aquesta tradició teatral, que l´han viscuda des de ben petits i que ara fan el relleu generacional. Com explica el director del Grup de Teatre de Roses, Ignasi Tomàs, "són uns canvis molt bons, que donen continuïtat a la tradició". Enguany, Els Pastorets de Roses només es representaran dos dies, aquest dissabte 26 i el diu­menge 3 de gener. Així, doncs, seran prop d´un centenar les persones, d´entre 6 i 80 anys, que donaran vida a l´obra que també inclou música en directe interpretada per un quintet. A més, aquest any, s´han sumat al muntatge les germanes rosinques Clàudia i Ilona Schneider, mezzosoprano i soprano, respectivament, les quals participaran interpretant l´emotiu cant final, el de l´àngel de la glòria.