Avui dissabte a les 12 del migdia, la sala d'actes de l'Alfolí de la Sal, de l'Escala acollirà la presentació d'un nou treball discogràfic sardanista de temàtica local. El disc titulat 'L'Escala recorda... Pere Mercader i Andreu (1885-1969)', és el segon volum de la col·lecció dedicada als compositors escalencs, iniciada el 2011 amb Josep Vicens i Juli, l'Avi Xaxu. El treball ha estat enregistrat amb motiu del 130è aniversari del naixement de l'autor, esdevingut el proppassat 27 d'octubre de 2015.

Durant l'acte es preveu que la cobla La Principal de Cassà interpreti 6 de les 17 sardanes enregistrades, títols que són una selecció i exemple de l'evolució de la prolífica obra sardanista de Mercader; "Precisament, el disc compacte recull peces mai gravades, ja que la voluntat de l'Agrupació Sardanista Avi Xaxu és recuperar i fer difusió de l'obra desconeguda dels nostres compositors", manifesta Jordi Gallegos, president de l'entitat sardanista escalenca.

Seguidament, i com a segona part, l'acte es traslladarà a la placeta de Pequín, on la cobla cassanenca interpretarà 3 sardanes per a ballar, que seran acompanyades per un vermut per a tots els assistents.

Pere Mercader i Andreu (1885-1969)

Pere Mercader i Andreu, fill de Rossend i Maria, nasqué a l´Escala el 27 d'octubre de 1885. Professionalment, fou cadiraire, músic i compositor. Fins al 1905 visqué a l'Escala, però després del servei militar a Girona, es domicilià a Cassà de la Selva, on conegué i es casà amb Lola Terradas el 1910, amb qui tingué dos fills: Esperança i Pere, pianista, compositor i professor. Des de llavors, sempre més visqué al municipi cassanenc, on fou un referent de la música local, però sempre recordà i visità la seva vila nadiua. Morí a Cassà de la Selva el 15 de juliol de 1969, als 83 anys d'edat, i el seu nom, com el del fill, l'immortalitza el Liceu de Música Pere Mercader.

Musicalment, s'inicià en el solfeig amb el seu pare, conegut com a Rossendo Cadiraire, i amb el Xaxu, en el maneig d'instrument amb l'excel·lent músic escalenc Albert Martí i, posteriorment, es perfeccionà amb els prestigiosos mestres figuerencs Fèlix Sans i Antoni Juncà. Tocà diferents instruments de cobla orquestra (tenora, tible, clarinet i saxo), però també manejà el piano. Debutà als 14 anys a la cobla L´Aliança, de l'Escala, actuà amb la cobla Orfeón Casanense (de 1904 a 1906), de Cassà de la Selva, i després de ser membre de la Banda Militar de Girona i un cop llicenciat, ingressà a la cobla Unión Casanense. El 1913 fou cofundador de la cobla Selvatana de Cassà de la Selva, essent-ne 2n tible fins al 1927 i 2n tenora entre 1928 i 1936. El 1939, després de la guerra, es vinculà a la cobla Hispània i el 1943 passà a La Principal de Llagostera fins al 1952, quan es jubilà.

Pere Mercader arranjà peces de concert i ballables d'altres autors (Serrano, Granados, Chueca, Couppey...) i també cultivà diferents gèneres musicals, com obres religioses (Villençico o Oració a la Verge Maria), música per a sarsueletes escrites pel seu amic Joan Ballesta Calafat (Voladúries, El Bruixot de les Rocales i L'Estrafet), obres per a concert, ballables, el ball de gegants de Cassà i sardanes corals.

Precisament en la composició sardanista fou on es mostrà més prolífic, arribant a un total d'uns 400 títols, molts d'ells amb un paper destacat pel binomi solista tible-tenora, encara que no exclusivament. A més d'algunes sardanes revesses, signà una desena de títols amb el pseudònim Joan Calders. S´inicià en la composició el 1907 amb la sardana La pagesa i assolí un gran reconeixement i prestigi cultivant el prototipus de sardana empordanesa, és a dir, d'estil popular, sense gaires enfarfegaments i mantenint el predomini de la inspiració per sobre de la tècnica.