Aquest diumenge al vespre finalitza la 14a edició del festival Acústica de Figueres que, segons les primeres informacions, ha superat totes les expectatives arribant als 95.000 espectadors, un rècord històric. Des del passat dijous 27 d'agost, la capital de l'Alt Empordà ha acollit 40 concerts, sis d'ells de pagament que han assolit una ocupació mitjana del 90%. Els espectacles d'Els Amics de les Arts, Els Catarres, Mishima, Dover o Elèctrica Dharma han estat alguns dels concerts més massius. El director del festival, Xavier Pascual, ha assegurat que l'increment de públic - 5.000 espectadors més que l'any passat- està relacionat amb els canvis estructurals i l'augment de concerts que han programat.

En total, des del passat 27 d'agost i fins aquest diumenge, a Figueres s'han pogut veure més de 40 actuacions distribuïdes per La Rambla, la plaça Gala i Salvador Dalí, la plaça Catalunya, la plaça Josep Pla i el Teatre Municipal El Jardí. Pascual ha assenyalat que estan molt "contents i satisfets" pels resultats obtinguts que han superat de llarg les seves expectatives.

En principi, l'organització volia repetir els 90.000 espectadors del 2014. No obstant això, els canvis estructurals que s'han fet, redissenyant dos espais - el de La Rambla i la plaça Catalunya- per poder absorbir més assistents i l'augment d'un 30% de les actuacions de petit format i de pagament han ajudat a impulsar aquesta 14a edició que, de moment, bat rècords històrics. Fins ara, el festival mai havia arribat als 95.000 espectadors.

"Les actuacions de dijous i dissabte ja estaven pensades per atreure més públic i hem superat de llarg els espectadors de la passada edició. També ens hem trobat amb el fet que hem hagut de fer una doble sessió del Sangtraït Simfònic amb l'Orquestra de Cambra de l'Empordà que han exhaurit totes les entrades en els dos concerts que s'han programat", ha explicat el director. Els concerts d'Els Amics de les Arts, Mishima, Els Catarres, Elèctrica Dharma o Dover i Molotov Jukebox han estat els més massius. D'altra banda, els concerts de pagament, sis de la quarantena programats, han assolit un 90% d'ocupació.

Paral·lelament, l'Acustiqueta també ha rebut una molt bona acollida establint "un lligam intergeneracional". Només l'any passat ja van assistir-hi unes 30.000 persones. "Continuem essent el festival de referència per a les famílies. En alguns moments no sabies si eren els fills o els pares qui tenien més ganes de veure les actuacions", ha explicat Pascual.

D'altra banda, el director també ha volgut destacar el projecte 'Factoria Acústica' que pretén estendre la cita al llarg de l'any amb residències artístiques de bandes que participen en el certamen musical. L'any 2012 es va fer la primera prova amb la cantant de Morcheeba, Sky Edwards, i enguany ha estat el torn de Natalia Tena que també ha actuat amb la seva banda Molotov Jukebox, un dels espectacles més sorprenents d'aquesta edició. Tena va arribar a Figueres uns dies abans del concert per promoure el seu disc i preparar la gira que, de fet, ha arrencat amb el seu concert a l'Acústica.

Pascual ha subratllat que l'objectiu és consolidar aquest projecte l'any vinent i comptar amb tres visites i residències d'artistes destacats. "Estem molt contents perquè la repercussió que ha tingut la 'Factoria Acústica' a les xarxes aquests dies ha estat brutal", ha assenyalat el director.

Sorpreses per celebrar 15 anys d'història

Al mateix temps, Pascual ha explicat que estan satisfets perquè han aconseguit arribar als 95.000 assistents sense que el públic tingués sensació "d'aglomeració". Per això, l'organització espera mantenir-se en aquestes xifres de públic durant els propers anys tot i que, de cara al 2016, volen celebrar els 15 anys d'història del festival amb sorpreses, tal i com ho van fer amb la desena edició. "Encara no tenim cap projecte concret, només fer realitat la 'Factoria Acústica' que és molt important per la ciutat i la comarca", ha explicat. L'any vinent també és un any especial perquè serà l'últim any que es manté el conveni per realitzar el festival. "Esperem poder renovar-lo", ha ressaltat Pascual.

A grans trets, aquesta catorzena edició ha comptat amb apostes internacionals com Neneh Cherry, l'únic concert que la sueca ha ofert aquest estiu a tot l'estat espanyol, i d'altres grups coneguts com Els Catarres, Joan Dausà, Joan Miquel Oliver, Blaumut, Getrudis, Mazoni, Anna Roig i l'ombra de ton chien o l'espectacle conjunt de Toti Soler i Gemma Humet amb Joan Massotkleiner, homenatge a Ovidi Montllor.

Pel que fa a les bandes "prometedores" o "del moment", per Figueres han passat Projecte Mut, Núria Graham, Crossing, Germà Negre, Joan Rovira, Màia, Trau, Medusa Box o Marina Bbface & the Beatroots. Pel que fa l'Acustiqueta, els més petits han pogut ballar al so de Delafé y Las Flores Azules, Lax'n'Busto o el nou projecte de Manel Fuentes 'and the Spring's team'.