Les festes majors estan marcades per la tradició. L'Escala no és diferent. Dins el seu programa preserva actes que es porten fent des de principis del segle XX i on hi participen tant escalencs com estiuejants. És el cas del Festival Nàutic. Una de les seves proves estrella, només reservada a majors de 15 anys i sempre inscrits prèviament, era la polèmica empaitada d'ànecs. Els darrers anys, l'activitat lúdica havia acumulat diferents queixes i denúncies i, fins i tot, fa dos anys la disconformitat de l'entitat que la feia possible, el Club Bàsquet l'Escala.

Enguany, doncs, l'Ajuntament, amb el consens de les entitats que col·laboren en la festa, han decidit eliminar la presència d'aquests animals -que era molt inferior a l'empaitada de Roses- que seran substituïts per melons, pilotes i altres premis cedits per la Unió de Botiguers i Empresaris de l'Escala (UBET). "Ens agrada mantenir les tradicions però els temps canvien i també les sensibilitats", reconeix el regidor de Cultura i Festes, Rafael López.

Aquesta prova és el colofó del Festival Nàutic, integrat per diverses activitats a l'aigua per a nens i joves de diferents edats. El Festival es farà el dimecres 2 de setembre, a la Platja, on els participants es podran inscriure. Prèviament, tindrà lloc, també a la Platja, un dels actes més divertits: l'original cursa d'ofnis que posa a prova la creativitat dels participants, ja que cada equip es llança a l'aigua amb una embarcació feta a mà amb tota mena de materials.

Però de proves a l'aigua n'hi haurà moltes més. Dilluns 31 d'agost tindrà lloc al matí, a la Riba, el festival d'inflables tant aquàtics com terrestres mentre que dimarts 1 de setembre es farà un altre clàssic, el corre-mulla que sempre atrau desenes de nens i joves que són ruixats amb mànegues pels organitzadors i que, també ells, van armats amb pistoles i tota mena d'estris per remullar al personal.

D'altra banda, no només són tradicionals les activitats a l'aigua. També n'hi ha que es fan fora d'aquest medi com ara la trobada gegantera. Enguany la cercavila arriba a la 27a edició i es fa aquest diumenge a partir de les 5 de la tarda. El punt de sortida serà la plaça de les Escoles i recorrerà diferents carrers del nucli històric.