La proposta gastronòmica del cuiner malagueny Dani García i la música del cantautor Ismael Serrano van obrir ahir a la nit la 9a edició del festival GastroMusical, que organitza el restaurant Molí de l´Escala. García va portar a l´Escala els seus plats inspirats en les arrels de la cuina tradicional andalusa que combina amb tècniques culinàries de darrera generació, mentre que Serrano va presentar el seu últim treball ´La Llamada´ en un concert íntim. El GastroMusical, continuarà avui amb la cuina de Carles Tejedor (El Nacional, Barcelona) i la música de Maria Rodés.

L´obertura del festival va tenir un caràcter marcadament gastromusical perquè la música d´Ismael Serrano és font d´inspiració per a la cuina de Dani García des de fa més de 15 anys. La proposta gastronòmica de García, un dels cuiners més interessants del panorama europeu i reconegut amb dues estrelles Michelin, va permetre als assistents fer un tast a la seva cuina amb grans plats clàssics del seu repertori com el ´Tomàquet nitro, tàrtar de tomàquet especiat, brandada de bacallà i oliva negra´, el ´Gaspatxo de cireres, formatge fresc, pistatxos i anxoves de l´Escala´ i la ´Vedella estofada, embolcallada amb ravioli de patata cremosa i amanida de bolets d´estiu´.

Després del sopar, García va passar el relleu a un amic personal: Ismael Serrano, que va presentar el seu darrer treball discogràfic a la Costa Brava en un concert de petit format, amb la seva veu i guitarra, a través de cançons amb aires populars que conviden a la lluita social. En l´actuació també hi va haver temps per escoltar els èxits de sempre del cantautor madrileny com ´Recuerdo´, ´Vértigo´ o ´Papá cuéntame otra vez´.

Avui, plats mediterranis i coples

El festival GastroMusical continuarà avui amb la cuina de Carles Tejedor i la música de la cantautora catalana Maria Rodés. Tejedor portarà a l´Escala uns plats d´arrels mediterrànies amb l´oli com a base de les seves creacions, mentre que Rodés presentarà el seu últim àlbum ´Maria canta copla´ amb el repte de reinterpretar algunes de les coples més populars de la cançó espanyola.

Fruit de la seva inquietud investigadora, Carles Tejedor és un cuiner que, en el coneixement de les cultures del món, ha descobert en un dels elements més primaris i naturals com és l´oliva el seu eix vital, al voltant del qual s´ha reinventat. La seva trajectòria professional és mundial, ja que va obrir el primer restaurant de tapes de l´Hotel Savoy a Londres i va treballar tant als EUA com a Xina. També va lluir durant vuit anys una estrella Michelin, al capdavant dels fogons del restaurant Via Veneto de Barcelona.

Tejedor ha desenvolupat els últims anys el seu projecte sobre l´oli a oilab.info; un laboratori on canalitza la seva creativitat. A més, ha exercit com a expert de l´oli al màster de cuina i ciència de Harvard, ha col·laborat activament amb la Universitat de Barcelona en la investigació dels olis i amb la Bullipèdia de Ferran Adrià, i ha creat la seva marca professional Oilmotion per a projectes d´assessorament, docència, relacions públiques i tot allò que tingui com a nucli la gastronomia. Actualment, Tejedor lidera la gestió i la direcció gastronòmica d´El Nacional, un singular i innovador multiespai gastronòmic de Barcelona.

El cuiner oferirà al GastroMusical un menú que acompanyarà la música de la cantautora catalana Maria Rodés. Amb una instrumentació senzilla, delicades interpretacions vocals i arranjaments subtils, Rodés interpretarà les peces del seu darrer treball, que inclouen grans temes de la copla espanyola com ´El día que nací yo´, ´Tatuaje´ o ´Tengo miedo´. Unes cançons que amb l´artista adquireixen una nova identitat. Rodés també farà un repàs a altres peces de la seva discogra­fia des de l´Escala, just unes setmanes abans de presentar el seu projecte al Meltdown Festival d´Anglaterra, dirigit per David Byrne (Talkin Heads).

Pel que fa a demà, divendres 24 de juliol, se celebrarà la segona edició de la Nit de les Estrelles amb Marc Joli i Fran Vicente als fogons, acompanyats per Always Drinking Marching Band a dalt de l´escenari. Un dia després, dissabte 25 de juliol, al matí i a la tarda, es farà l´activitat Gastrokids, dirigida a nens i nenes que combinaran la música i la gastronomia. Finalment, el diumenge 26 de juliol, el GastroMusical tancarà la 9a edició amb dues propostes. D´una banda, al migdia s´estrenarà el nou format del Gastrovermut, amb els acords de swing de Hop´s Trio. De l´altra, Jordi Jacas i Rafael Amargo seran els encarregats de l´última nit, que tindrà ball de fi de festa a càrrec de Txarly Brown Dj.

Una exposició de John Martin i un festival solidari

Durant el GastroMusical també es pot veure una exposició de l´artista John Martin. Aquesta mostra traça un vincle entre el món de l´art i el menjar, a través de diferents escultures de peixos elaborades amb materials trobats a la Costa Brava. Es tracta d´un conjunt d´obres que es basen en tradicions com ´art povera´, ´objet trouvé´ i ´folk art´. Martin, que va emigrar a l´Empordà fa 12 anys, ha utilitzat eines artesanals per crear aquests treballs. L´artista considera que les peces mantenen un símil amb el plat típic català ´Mar i muntanya´.

Un any més, el GastroMusical potencia el seu caràcter solidari i en aquesta 9a edició destinarà els diners que es recaptin durant el sorteig de regals del final de cada nit a l´associació ´Un petit pas de l´Escala´. Aquesta entitat dóna suport a la problemàtica dels nens talibés, que viuen de la mendicitat als carrers del Senegal. Creada el 2006, ´Un petit pas de l´Escala´ dóna suport al projecte de l´ONG senegalesa ´Maison de la Gare´, que treballa per millorar les condicions de vida dels nens talibés amb l´objectiu d´eradicar la pobresa d´aquests nens. El centre creat per la ´Maison de la Gare´, amb el suport de l´associació escalenca, és un refugi on els nens talibés poden acudir i sentir-se segurs, rebre atenció mèdica, jugar i tenir accés a una educació i una alfabetització necessàries per integrar-se a l´escola oficial.

El GastroMusical és un festival pioner a Catalunya promogut pel restaurant Molí de l´Escala que uneix la música i la gastronomia, com també l´art i la solidaritat. Un cuiner i un músic s´expressen al mateix temps: un als fogons i l´altre a l´escenari. El resultat és una combinació única i exquisida de plaers intensos. El cuiner convidat proposa un menú exclusivament pensat i adaptat al perfil del músic que actuarà a continuació. La intimitat de l´establiment que dirigeix Jordi Jacas, juntament amb la proximitat dels creadors, esdevenen els ingredients bàsics per unes vetllades màgiques en un entorn privilegiat: l´Empordà.