"Bona nit malparits!". D'aquesta manera, el líder dels Sopa de Cabra, Gerard Quintana, ha saltat a l'escenari del Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, al Baix Empordà, en el tret de sortida de la seva nova minigira '3,2,1...'. La nit ha arrencat amb 'El boig de la ciutat' i, des de llavors, la banda gironina no ha parat d'encadenar cançons durant més de dues hores tals com 'Tot queda igual', 'El Far del Sud', 'Camins' o 'Podré tornar endarrere'. Entremig petites sorpreses com 'Wall', 'Avia Rumba' i 'Ny Reed', algunes de les noves peces - sense títol definit- que conformaran el nou treball que sortirà el proper mes de novembre. El concert, únic, ha acabat amb 'L'Empordà'.

Des del primer moment, els Sopa de Cabra han tornat a deixar clar perquè són una de les bandes més mítiques i reconegudes de l'escena musical catalana des de fa anys. Amb un espectacle vibrant, molt visual i amb llums innovadores, el grup gironí ha arrencat la seva minigira '3,2,1...' - de només tres concerts- que els portarà a les Santes de Mataró el proper 24 de juliol i el 7 d'agost al Festival Internacional de Música de Cambrils.

Tot i això, per formalitzar el seu retorn, el grup ha escollit el festival més antic de tot Catalunya, el Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, situat en el seu estimat Baix Empordà, que enguany celebra la seva 53a edició. I han deixat el llistó ben alt, demostrant que tornen a estar en plena forma i que encara tenen un llarg camí per recórrer.

La nit ha començat de la mà de 'El boig de la ciutat' i ha continuat amb 'Bloquejats', 'Tot qued igual', ' No vull canviar de pell', 'Per no dir res', 'Si et va bé', 'El carrer dels Torrats', 'Sota una estrella', 'Tornaré a ser lliure', 'Si et quedes amb mi', 'Seguirem somiant', 'Mala sang', 'No tinguis pressa', 'Deixa'm dir una cosa', 'Camins', ' El far del sud', 'Podré tornar enrere' o 'Mai trobaràs', entre d'altres. En conjunt, un reguitzell de gran part dels seus èxits més reconeguts.

Paral·lelament, la formació no ha volgut desaprofitar l'ocasió i ha decidit presentar-se davant dels seus fans amb nous aperitius, tres de les noves perles que conformaran el nou àlbum que la formació publicarà aquesta tardor. En concret, han estat 'Wall', 'Àvia rumba' i 'NY Reed'; uns títols que encara estan per acabar de definir. Les noves peces han interessat al públic assistent que les ha escoltat amb atenció ja que la gran majoria dels fans esperen amb candeletes el nou àlbum dels Sopa després d'anys de silenci absolut. L'últim disc d'estudi que van treure va ser 'Plou i fa sol' l'any 2001.

Tal i com s'havien marcat, el concert ha estat un gran espectacle amb l'ajuda de la pantalla de 52 metres quadrats que s'ha penjat a l'escenari, un nou sistema de llums i vídeos en directe dels músics i del públic que es retransmetien al mateix moment a la pantalla gegant. També s'han pogut veure diverses imatges reivindicatives que ajudaven a contextualitzar les lletres de les cançons del grup. Uns elements que han acabat de convèncer el públic assistent que, des del primer acord, no han parat de saltar, ballar, cridar i cantar al ritme dels Sopa de Cabra.

"Un concert fantàstic, genial"

Entre cançó i cançó, Quintana ha aprofitat per fer les presentacions, explicar que el concert d'aquesta nit "li semblava un somni", per repassar les arrels del grup, explicar anègdotes i fer diverses reivindicacions a favor dels drets socials, la igualtat i la necessitat de treballar plegats, sumar esforços i crear un nou món més just.

"Actualment, en els moments de vivim hi ha més desplaçats i refugiats que durant la II Guerra Mundial. Són motius per posar-nos les piles, per no deixar que els altres decideixen per nosaltres; de crear alguna cosa millor pels que venen. No podem seguir parlant per no dir res", ha exclamat entre els aplaudiments del públic.

En total, unes 6.000 persones han omplert aquest festival gironí que, aquesta nit, ha penjat el cartell de complet. Entre els assisents hi havia famílies completes, joves i no tant joves que venien a fer un 'remember' de vells temps i moments viscuts durant la joventut al costat de grups com Sopa de Cabra. La gran majoria d'ells coincidien en destacar que el concert havia estat "magnífic, fantàstic i genial". "Ens ha portat bons records dels vells temps, estan en molt bona forma", comentaven una parella, en Francisco i la Sílvia a la sortida de l'espectacle. Altres, com en Josep Maria o en Miquel, s'havien quedat sense paraules i, per això, només podien dir que els havia semblat "una passada".

Al final i davant la insistència del públic, els Sopa de Cabra han fet dos bisos i han posat el punt i final de la nit tocant el cor dels espectadors amb 'L'Empordà'. "Mai ens haguéssim pensat que seriem tan feliços un 18 de juliol. Per un futur de tots ben lliure i on en Siset no pensi en matar-se, gràcies", d'aquesta manera Quintana ha presentat la seva darrera peça de la nit que ha fet embogir el públic assistent.