Fa vint anys que la Unió d´Empresaris i Botiguers de l´Escala (UBET) va proposar a l´Ajuntament i al Museu d´Arqueologia de Catalunya-Empúries tirar endavant una fira greco-romana al poble, única a les comarques gironines. Així, a tres bandes, es va forjar una iniciativa amb molta personalitat que ha anat evolucionant, malgrat la crisi, fins a arribar al dia d´avui. Aquest cap de setmana tindrà lloc, doncs, la vintena edició que tindrà, com a plat fort, la recuperació, després de vuit anys, d´un espectacle de foc nocturn a càrrec d´uns habituals de la fira, Excalibur.

Vulcano és un muntatge "potent i vibrant", com el qualifiquen els seus creadors, "amb una exquisida i acurada posada en escena que és un elixir per als sentits". Combina llum, foc, música, pirotècnia i uns delicats o rítmics moviments dels personatges que, asseguren, no deixen a ningú indiferent. Aquest espectacle nocturn serà el colofó de la nit de dissabte, primera jornada del Triumvirat que enguany pren per temàtica la mitologia clàssica.

Així, el matí del dissabte, les activitats es concentraran, principalment, al jaciment d´Empúries. Hi haurà la visita guiada teatralitzada Sota la mirada dels Déus de la mà de l´esclau romà Gallus i la deessa grega de la caça Artemis (12.00 hores); contes de la Mediterrània que expliquen alguns mites grecs com el de Persèfone, Medusa o Ulisses i el Cíclop per a nens a partir de 4 anys, a càrrec de Roger Cònsul (11.00 i 17.00 hores) i la possibilitat de veure l´exposició temporal Mirant el passat. Construint el futur on es poden copsar les novetats en el coneixement del passat emporità (12.30 hores). També es faran visites romanes amb la Iulia Domitia i en Caius Aemilius (16.00 i 18.00 hores). Totes les activitats són gratuïtes i per accedir, des de l´Escala al jaciment, hi haurà transport gratuït amb carrilet.

Obertura del mercat

Durant la tarda del dissabte ja ­obrirà les portes el mercat d´artesania i productes naturals als carrers del nucli antic. Com explica la tècnica de Cultura, Carme Formatjé, hi haurà unes cinquanta-cinc parades, en aquest mercat, amb una gran varietat de productes. "Des de fa uns cinc anys no som tan estrictes, perquè ens trobàvem que no hi havia prou artesans per venir o que les coses que duien no es podien vendre", afirma. Tot i això, allò que sí que exigeixen és que ambientin la parada o que es disfressin d´època romana o grega.

El diumenge és el dia que es reserva per a la recreació històrica. Tant al matí com a la tarda, a la Riba, els visitants podran admirar alguns dels oficis romans més habituals: aquell que feia ­un­güents, el corder, el pescador, l´escriba o el que creava mosaics. L´activitat la duen a terme el grup de Reconstrucció Històrica de Badalona.

A banda d´aquesta proposta, durant tot el diumenge se succeiran les activitats. Hi haurà lluita de gladiadors a la Platja; formació militar romana amb la Legió V Macedònica I Cohort II Centúria de Blanes, que també s´encarregaran del campament romà instal·lat a la Platja. La mateixa formació, a la tarda, farà un entrenament militar i, tot seguit, una demostració de tècniques militars romanes i de formació militar.