La Fira del Llibre Vell de Figueres, celebrada diumenge passat a la plaça Catalunya, va tornar a convertir-se en un dels grans èxits de les Fires. Milers de persones, amants de la literatura, les rareres o les noves oportunitats, van ocupar literalment la plaça per trobar aquell títol llargament desitjat o potser alguna sorpresa inesperada.

Un dels moments àlgids de la jornada va ser escoltar a l'escriptor figuerenc Vicenç Pagès llegint el seu pregó de la Fira acompanyat pel president del Casino Menestral Figuerenc, Eduard Ayats, i l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip.

Pagès va descriure minuciosament com viuen els lectors aquesta fira i no va dubtar a qualificar el 3 de maig com "el dia de cultura". Així ho va expressar: "la cultura, benvolguts lectors, és invisible, és interior, és intensa. Avui, aquí, la cultura s´oculta darrere, o dins, d´un llibre vell, potser rebregat. La cultura és una noia que porta a la mà la paperina de plàstic d'un supermercat on va introduint les millors novel·les de la història a preus rebentats. La cultura és un nen que s´endú cap a casa un còmic d´Els Quatre Fantàstics. La cultura és aquella senyora que va preguntant per La Regenta. Un dia a l'any, a la fira del llibre vell de Figueres, la cultura venç el seu antic aliat, que un dia se li va girar en contra i la va deixar malmesa. Avui, la cultura derrota l´espectacle. El derrota amb elegància, amb classe, però també amb contundència. Leonard Cohen diu en una cançó que és lleig però que té la música. Nosaltres, desemganyem-nos, no som espectaculars, però tenim la cultura, o si més no en tenim tastets. Avui és el dia de la cultura, i no de la confitura".