Demà, a partir de les 23.00, "Cronos", l´espai presentat per Enric Calpena que inclou documentals històrics de gran factura, emetrà dos documentals relacionats amb la Segona Guerra Mundial: 'Nancy Wake: contra la Gestapo' i 'Stauffenberg, la història verdadera'.

El primer docudrama narra la biografia de Nancy Wake, que va ser la dona més condecorada pels aliats i la persona més buscada per la Gestapo durant la Segona Guerra Mundial. Els alemanys li van posar el sobrenom de 'Ratolí blanc' per la seva habilitat per escapolir-se.

Quan va esclatar la guerra, era una jove casada amb un francès milionari que vivia luxosament a la cosmopolita ciutat de Marsella. Ho va abandonar tot per convertir-se en sabotejadora, organitzadora i combatent de la Resistència, en una lluita incansable contra els nazis.

La seva vida és un exemple de valentia i optimisme davant d'unes dificultats aparentment insuperables.

'Stauffenberg, la història verdadera'

Avui se sap que l'adhesió majoritària a Hitler també va tenir clarobscurs. Més de dos-cents mil intel·lectuals es van suïcidar, d'altres es van exiliar i una minoria va complotar per matar el dictador.

Claus Philipp Maria Schenk Graf von Stauffenberg va ser el protagonista del complot més seriós per posar fi a la vida d'Adolf Hitler, ja cap al final de la Segona Guerra Mundial. Malgrat que va lluitar lleialment durant la guerra, les atrocitats comeses pels nazis van fer que anés gestant un atemptat per matar el dictador.

Quan Hitler pren el poder, l'any 1933, bona part de l'aleshores petit exèrcit alemany no és nazi. La majoria d'oficials són homes molt conservadors, molts d'ells aristòcrates, que fan la carrera militar.

Hitler, en primera instància, afavorirà l'exèrcit, però quan els nazis porten Alemanya a la guerra, una bona part dels oficials se sentirà incòmode amb la política hitleriana. Un d'ells serà Von Stauffenberg. Unes greus ferides de guerra, paradoxalment, li donaran l'oportunitat de treballar al costat del führer. Aleshores aconseguirà organitzar una gran conspiració per eliminar-lo.