A les comarques gironines hi ha tretze restaurants que acumulen disset estrelles Michelin. De fet, Girona és el territori on més estrelles hi ha respecte a la població (una estrella per cada 44.000 habitants), per davant de zones com Guipúscoa o capitals com París, Roma o Londres. Per visibilitat aquest potencial, tots els establiments s'han unit sota la marca 'Girona, Territori d'Estrelles'. El projecte es concreta amb la creació d'un passaport que els amants de la cuina poden tenir -tant físicament com a través d'una aplicació per a mòbils- on poden anar acumulant punts a còpia de menjar en algun d'aquests restaurants. Els punts es podran canviar per àpats i també per experiències exclusives.

Darrera d'aquest projecte hi ha les empreses gironines Top Gastronomia, que neix de la unió d'INCATIS i Nova Group. L'objectiu del projecte és unir tot el potencial gastronòmic que té la demarcació de Girona sota una marca única que doni visibilitat als restaurants amb estrella Michelin. D'aquesta manera, es busca no només fidelitzar els clients que ja són coneixedors d'aquesta cuina sinó atraure nous comensals, especialment de fora de Girona i també estrangers.

Els impulsors del projecte han destacat que cap regió al món acumula tants establiments amb estrelles Michelin si es compara amb la població. Segons ha remarca Josep Maria Matamala, de Top Gastronomia, a Girona hi ha una estrella Michelin per cada 44.000 habitants, per sobre d'altres territoris també reconeguts per la seva cuina com Guipúscoa (64.000 habitants per estrella), París (91.000 habitants per estrella) o Roma (128.000 habitants per estrella).

La marca s'ha presentat aquest dimarts a l'Escola d'Hostaleria de Girona -on molts dels xefs s'han format i que l'any vinent compleix 50 anys- en presència dels cuiners implicats. "És un projecte on compartim i no competim, i això és molt important", ha destaca Paco Pérez, del Miramar de Llançà (dues estrelles).

A l'acte també hi ha assistit Jordi Roca, del Celler de Can Roca, insígnia de la cuina gironina ja que compta amb tres estrelles Michelin i actualment és el segon millor restaurant del món, després que el 2013 liderés el rànquing que fa anualment la revista 'Magazine'. "Estem il·lusionats perquè per separat cadascú fa la seva feina però ara podem situar-nos al món com a col·lectiu", ha destacat Pere Arpa, de Ca l'Arpa de Banyoles (una estrella).

Descomptes i experiències exclusives

"El nostre objectiu és oferir experiències al voltant de la gastronomia", ha destacat Miquel Àngel Oliva, un dels impulsors del projecte. Per fer-ho, una de les accions més tangibles del projecte és la creació d'un passaport que dóna accés a una comunitat de comensals que poden compartir informació i experiències.

Aquest passaport es pot tenir tant físicament com a través d'una aplicació de mòbil i permet anar acumulant punts a mesura que es menja a algun dels tretze restaurants amb estrella. A còpia d'anar acumulant punts, es poden canviar per "estrelles", és a dir, per algun àpat en aquests restaurants. A més, el fet de disposar del passaport també dóna accés a experiències exclusives a l'entorn de la gastronomia. A través de l'aplicació per a telèfons intel·ligents, els usuaris també podran planificar la seva ruta gastronòmica i compartir informació amb els amics.

"A Girona tenim els millors productors, la millor formació, els millors cuiners i els millors comensals del món, això ens porta fins aquí i fa que aquest passaport no sigui cap marcianada", ha declarat l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont.

El projecte es presentarà divendres a Barcelona en el marc de la fira B>Travel.