'Sense ficció', la franja que TV3 dedica al documental aquest dimarts a partir de les 22.50 h, estrena 'Palme', una producció de SVT (Televisió Pública de Suècia) dirigida per Kristina Lindström i Maud Nycander sobre un home que va alterar la història

Olof Palme va ser assassinat a trets per un desconegut una nit de febrer del 1986 als carrers d´Estocolm quan passejava en companyia de la seva dona després de sortir del cinema. En aquell moment, era el primer ministre del país. En una nit, Suècia es va transfigurar. Aquest documental és sobre la seva vida, el seu temps i sobre la Suècia que ell va crear; sobre un home que va alterar la història.

La trajectòria vital d´Olof Palme va anar des dels ambients de la classe alta fins a liderar el Partit Socialdemòcrata de Suècia; va ser un nen amb molts privilegis, als quals va renunciar per crear la societat més igualitària del món.

Va ser un home adorat i odiat. Cap altre polític, ni anterior ni posterior, s´assemblava a ell. No només era un tactista impulsat per la seva passió pel desenvolupament de la justícia social, sinó també un orador fogós que trobava inspiració en els clàssics de la literatura infantil.

A través d´Olof Palme, un país menor com Suècia va tenir una gran influència en la política internacional. El jove Olof Palme era brillant, atractiu per a homes i dones. Ple d´entusiasme, va viatjar arreu del món, i va crear impressions i va influir en la història. El món estava als seus peus. Les possibilitats, les visions, la voluntat de transformar... 'Palme' és un viatge a través del temps, en imatges i experiències.

En una entrevista mantinguda amb el periodista britànic David Frost, aquest li va preguntar: 'Com li agradaria ser recordat per la gent? No sento que hagi de morir demà, ben segur que no serà així, però què li agradaria que digués el seu obituari?'. I Olof Palme va respondre: 'Això mai no ho he pensat i espero no pensar-hi fins a l´últim alè. Jo crec que quan la gent comencen a pensar en els seus obituaris, comencen a tenir por, no gosen a fer coses i perden la seva vitalitat. Tenint en compte que som aquí, a la Terra, tractem de fer la vida al més digna possible. Aquesta és simplement la base de la meva ideologia política. Això és el que és la política'.

La pel·lícula va guanyar el 2013 els premis a millor edició i millor música als Guldbagge Awards.