Com no podia ser d'altre manera, Salvador Dalí serà protagonista en aquesta edició del Festival del Circ de Figueres. 'Salvador', del coreògraf rus Alexander Grimaylo i interpretada pel malabarista Pavel Yeusiukevich, ha portat el surrealisme dalinià a l'escenari de la gran carpa del certamen amb un número de malabars amb pilotes i anelles acompanyat d'una cuidada escenografia i amb la veu del propi Salvador Dalí com a banda sonora. Junt amb aquest original número, la segona semifinal del certamen, l'anomenat espectacle Vermell, ofereix als espectadors un impressionant número de contorsionisme, una original proposta vinguda de Cuba i diversos espectacles aeris d'extrema dificultat.

Malgrat el fort vent que ha bufat durant tot el matí i que ha obligat a suspendre un dels espectacles aeris de la segona semifinal del Festival del Circ de Figueres, els més de 2.000 alumnes d'escoles d'arreu de Catalunya que aquest divendres al matí han assistit a l'assaig general de l'Espectacle Vermell, han gaudit d'onze números de circ variats i plens de sorpreses com el de malabars dedicat a la figura de Salvador Dalí i al surrealisme.

Amb més de 25.000 entrades venudes, tothom qui ho vulgui podrà veure aquesta segona semifinal, l'Espectacle Vermell, en doble funció aquest divendres amb un passi a dos quarts de sis de la tarda i un altre a les nou de la nit. Una segona semifinal, que com la que es va representar ahir dijous i que va obrir el certamen, ha mostrat un nivell artístic, tècnic i de dificultat dels exercicis molt alt.

L'Espectacle Vermell consta de 12 números on es combinen disciplines com els malabars, l'antipodisme, és a dir, els malabars fets amb els peus, els números aeris, els salts acrobàtics, les contorsions impossibles i els exercicis de força i equilibri. Tot això sense oblidar l'humor i les habilitats amb el diàbolo i el monocicle del pallasso mexicà 'Rulo Clown' i l'originalíssim número dels cubans 'Sixto y Lucía' de 'Quick Change', o espectacle de canvis ràpids de vestuari.

Una de les sorpreses d'aquest festival és el número de malabars dedicat a Salvador Dalí. Sota la direcció del coreògraf rus Alexander Grimaylo, que el va idear després d'una visita al Teatre-Museu Dalí, el jove Pavel Yeusiukevich executa un difícil joc de malabars amb pilotes i anelles. Tot i la dificultat, l'exercici destaca, especialment, per la cuidada escenografia i vestuari que recreen de forma molt original el món dalinià i el surrealisme. El número està acompanyat de gravacions de discursos de Salvador Dalí.

El número del contorsionista rus Aleksandr Baluev, ha estat un dels més aplaudits pel públic. Entre crits d'admiració i de pura esgarrifança, l'artista porta el seu cos al límit amb contorsions impossibles fins ara només executades per dones, molt més flexibles i autèntiques dominadores de l'especialitat.

Com en l'altre semifinal, l'Espectacle Vermell compta amb diversos números aeris. El més espectacular de tots és el de la 'National Circus of Pyongyang' que situa diversos artistes a més de 10 metres del terra per executar maniobres sobre els trapezis volants. El número inclou un inèdit quàdruple llançat de dificultat màxima. A destacar també el número de teles aèries del brasiler Gustavo Sartori.

No es preveuen afectacions pel vent

Els organitzadors del festival esperen que el fort vent que bufa aquest divendres a Figueres no interfereixi les representacions d'aquesta tarda i nit. Tot i que les ratxes de vent han obligat a suspendre el número aeri de la companyia nord-coreana i han dificultat algun exercici, com el del brasiler Gustavo Sartori, la previsió apunta que la força del vent baixarà gradualment i que a la tarda la situació estarà totalment normalitzada.