A un any de complir la majoria d´edat, la Fira de la Mongeta de Sant Llorenç de la Muga ofereix més actes infantils que mai i a més es planteja aquest any el repte de traspassar fronteres i captar nous públics entre els pobles del sud de França.

La fira, que organitza el Futbol Club Sant Llorenç amb la col·laboració de l´Ajuntament i de nombrosos voluntaris té el seu punt neuràlgic d´acció en el nucli antic del poble. És allí on s´instal·len un centenar de parades artesanals que ofereixen els seus productes de la terra i artesans, explica Ivan Arché, membre de l´organització.

Serà en aquest escenari on diumenge a les 11 del matí, en el marc de la fira, es presentarà el número 11 de la revista cultural i literària Vallespir, a càrrec del director de la publicació, "una novetat que ens fa especial il·lusió", assegura ­Ar­ché, perquè és fruit de l´intercanvi d´activitats que s´ha iniciat des de Sant Llorenç amb el territori veí. "Fins ara venia poca gent d´aquella zona, però la nostra intenció és obrir mercats", destaquen els organitzadors A la Fira de diumenge, tant els visitants fidels com els nous trobaran a la venda cap a uns 200 quilos de mongeta crua, i també podran fer tastets -entre 300 i 350- d´aquest llegum local amb botifarra per ser degustat in situ, a un preu de cinc euros.

Tot i que l´estrella del dia és la mongeta conreada a la dotzena d´horts que hi ha a tocar el riu, que es posa a la venda aquell dia, durant la jornada també una part del públic que ve a gaudir del dia i dels al·licients del poble empordanès aprofiten per comprar una mica del carbó vegetal que s´ha fet a la carbonera, uns 24.000 quilos en total, aquestes darreres setmanes. Es venen en dos formats: sacs de 3 i 20 quilos.

Consolidar el públic familiar és un altre dels objectius que es planteja enguany la dissetena edició de la Fira de la Mongeta de Sant Llorenç que amplia el programa amb noves activitats infantils. Per als més petits, es proposa a les 12 del migdia l´actuació del grup El Pot Petit i, a la plaça de baix, s´ha creat una zona on es faran tallers de contes i hi haurà inflables per a la mainada, "de manera que les famílies tinguin una oferta àmplia a l´hora de passar el dia a la Fira", ha explicat Ivan Arché, membre de l´organització. També com a novetat, s´ha programat a les 4 de la tarda una visita guiada per l´entorn del municipi "per fer descobrir al visitant els atractius del poble més enllà del centre on s´ubica la fira".

Concursos, a la tarda

Ja a la tarda, s´organitzen els habituals concursos: la sisena edició d´Apunta la mongeta i la setena edició del Concurs Menja-te-la ràpid. Serà a partir de dos quarts de sis de la tarda, després de la demostració de com fer una banasta, que es farà a les 17.00 hores. Per acabar, Arché destaca l´activitat amb la qual s´obrirà la fira, es tracta de la sisena Trobada d´Intercanvi de Plaques de Cava, que tindrà lloc al llarg del matí.