L´Empordà és terra d´artistes. Un espai on la creativitat flueix. Que aquesta creació faci el salt fora de la comarca i es doni a conèixer és l´objectiu d´una iniciativa expositiva impulsada per l´artista Enric Bardera. Sota el títol Tocats per la tramuntana, 23 artistes exhibiran 58 peces de recent creació i d´estils diversos. Ho faran a finals de febrer -el dia 26- en el centre cultural Galileo, al districte de Chamberí, un dels més importants de Madrid, tot coincidint amb ArcoMadrid, l´esdeveniment més important que es fa durant l´any dedicat a art contemporani.

El comissari de la mostra, Enric Bardera, no podia amagar la seva satisfacció. "Serà l´exposició col·lectiva més important, per nombre d´artistes de l´Empordà, que s´hagi fet mai abans", afirma convençut tot rememorant, però, la mostra L´Empordà. Terra d´artistes (1859-1968) que també es va veure a Barcelona, Madrid i Figueres entre els anys 1994 i 1996. Aquesta, però, ve a ser una exhibició de l´art actual, del que es respira i batega a l´Empordà ara. "El resultat és molt bo", diu rotundament Bardera. Ha estat un any intens de treball i, tot i la distància -el comissari viu a Madrid tot i ser figuerenc- els resultats són admirables.

La marca Empordà es manté ferma en aquesta exposició. Així es conserva el títol en català i es dóna èmfasi a l´element que els uneix a tots ells: la tramuntana que, com deia l´escriptor Josep Pla, aconseguia uns cels nets, d´un blau intens durant el dia i una gran varietat de colors als vespres. Els artistes seleccionats per anar a Madrid tenen un cert bagatge expositiu. Alguns, però, no exposen sovint perquè no viuen de l´art. En aquest cas trobem l´historiador Enric Pujol, el dissenyador gràfic Manel Gràvalos o el pintor Josep Maria Compte. D´altres giren la seva vida al voltant de l´art com la galerista Lola Ventós. Qui també serà present a Madrid és el reconegut gravador figuerenc Sebi Subirós.

Dins la llista d´artistes destaquen les joves generacions que han sorprès per la seva gran qualitat. És el cas d´Adrià Ciurana; Jordi Mitjà; Narcís Diaz; Eudald de Juana; Esther Pi; Elena Casadevall; Carles Piera Claramunt i Albert Llobet. També hi ha artistes que no han nascut aquí però mantenen vincles estrets com Andres Bühlmann i Juliette Murphy. L´obra més íntima la posaran Elena Font; Mònica Campdepadrós; Núria Duran; Lisa Bos i Mònica Quintana. Laia Pol exposarà obra pròpia però també dins el col·lectiu I Too Am integrat junt amb Mireia Pol, Boris Zapata i David Blanch. Completen la proposta Miquel Duran i el mateix comissari, Enric Bardera.