L'òpera prima de Carlos Marques-Marcet, '10.000 KM' ha estat la gran triomfadora dels VII Premis Gaudí que atorga l'Acadèmia del Cinema Català. La pel·lícula ha rebut, en la gala del cinema català que s'ha celebrat al Sant Jordi Club, cinc estatuetes de los vuit a les quals aspirava: millor director, millor pel·lícula en llengua no catalana, millor guió, millor protagonista masculí per David Verdaguer i protagonista femenina per Natalia Tena. 'El Niño' de Daniel Monzón la gran favorita amb 15 nominacions n'ha rebut set, mentre que 'Stella Cadente' de Lluís Miñarro ha aconseguit només dos premis de 13. 'Rastres de sàndal' de Maria Ripoll ha rebut el Gaudí a la millor pel·lícula.

Aquesta ha estat la nit de la primera pel·lícula de Carlos Marques-Marcet que ha rebut gran part dels premis més importants als que aspirava com són millor director, millor pel·lícula en llengua no catalana, millor guió, millor protagonista masculí per David Verdaguer i protagonista femenina per Natalia Tena. '10.000 KM' és la distància que hi ha entre Los Angeles i Barcelona i retrata la història d'una parella que s'ha de separar durant un any després d'un temps de convivència i les dificultats que tenen per viure la seva relació. La distància serà tota una prova de foc per la parella.

'El Niño', de Daniel Monzón, que tracta sobre el narcotràfic a l'Estret de Gibraltar, la pel·lícula que partia com a favorita dels Gaudí amb 15 nominacions, n'ha rebut 7, entre els quals millor direcció de producció per Edmon Roch i Toni Novella; millor actriu secundària per Bárbara Lennie; millor actor secundari per Eduard Fernández; millor muntatge per Mapa Pastor; millor música original per Roque Baños; millor fotografia per Carles Gusi i millor so per Sergio Bürmann, Oriol Tarragó i Marc Orts.

'Stella Cadente' de Lluís Miñarro ha aconseguit només dos premis dels 13 als que aspirava: millor direcció artística per Sebastián Vogler i millor vestuari per Mercè Paloma. '[REC] 4. Apocalipsis' de Jaume Balagueró que partia amb un total de 9 nominacions, ha rebut també dos guardons: millors efectes especials/digitals Per Àlex Villagrasa (Lamppost), David Ambit, Lucía Salanueva, Lluís Rivera i Josep Claret i millor maquillatge i perruqueria per Alma Casal i Elena Pérez.

'Rastres de sàndal'

'Rastres de sàndal', el film de Maria Ripoll, ha aconseguit el Gaudí a la millor pel·lícula. El film ha rebut un guardó dels vuit als que estava nominat. Rodada entre Catalunya i l'Índia, la pel·lícula està protagonitzat per Aina Clotet, Nandita Das i Naby Dakhli. Una de les protagonistes de 'Rastres de sàndal' és la Mina (Nandita Das), una actriu índia d'èxit a Mumbai, que no pot oblidar la seva germana petita Sita, de qui va ser separada a la força després de la mort de la seva mare. 30 anys després, Mina s'assabenta que la Sita està bé i viu a Barcelona. Ara es diu Paula (Aina Clotet), és biòloga i no té cap record del seu passat. La Paula emprendrà el viatge de descobriment de la seva veritable identitat amb l'ajuda de Prakash, un atractiu immigrant indi que ven pel·lícules de Bollywood al barri barceloní del Raval.

En altres apartats, 'Gabor', dirigida per Sebastián Alfie, escrita per Sebastián Alfie, Pedro Loeb i Albert Solé, i produïda per Minimal Films i Miralab, s'ha endut el Premi Gaudí a la millor pel·lícula documental; 'Descalç sobre la terra vermella' d'Oriol Ferrer, el Gaudí a la millor pel·lícula per a televisió; 'El corredor' dirigit per José Luis Montesinos, millor curtmetratge i 'La gran bellesa' de Paolo Sorrentino, millor pel·lícula europea.

El retorn del cinema d'animació

'Mortadel·lo i Filemó contra en Jimmy el Catxondo' dirigida per Javier Fesser s'ha endut aquest diumenge el Gaudí a la millor pel·lícula d'animació. Estava nominada també en aquesta categoria 'Els caps de drap a la selva de l'arc de Sant Martí' del català Àlex Colls. La presentació d'aquestes dues pel·lícules, la de Colls i la de Fesser, ha significat el retorn de la categoria a la millor pel·lícula d'animació als Gaudí que el passat any no va tenir cap nominada.

Les grans perdedores de la setena edició dels Gaudí han estat 'Hermosa juventud' que amb 5 nominacions, 'Born' amb 4, i 'L'altra frontera' amb 3 no s'han endut cap estatueta.

Ventura Pons

La Junta directiva del l'Acadèmia del Cinema Català va decidir distingir al director guionista i productor de cinema Ventura Pons amb el Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter 2015. Amb aquest guardó, l'Acadèmia vol reconèixer "una vida dedicada al cinema des de tots els àmbits". Ventura Pons, que amb 25 films és el director més prolífic del cinema català, ha recollit el màxim guardó del cinema català en el transcurs de la gala.