Els Premis Gaudí celebren aquest diumenge la seva setena edició reconeixent el millor cinema català del passat any en una gala, la setena, que té lloc al Sant Jordi Club. Les dues favorites dels guardons d'aquest any són la coproducció catalana 'El Niño' de Daniel Monzón amb 15 nominacions i 'Stella Cadente' de Lluís Miñarro amb 13. Les segueixen altres pel·lícules destacades com '[REC] 4. Apocalipsis' de Jaume Balagueró amb 9 nominacions, i '10.000 KM' de Carlos Marques-Marcet i 'Rastres de Sàndal' de Maria Ripoll amb 8 cadascuna. Els premis seran presentats de nou per l'actor, director i presentador de televisió Àngel Llàcer en una gala on es guardonarà a Ventura Pons amb el Gaudí d'Honor.

A millor pel·lícula estan nominades, 'Born', escrita i dirigida per Claudio Zulian; 'L'altra frontera' dirigida per André Cruz; 'Rastres de Sándal' dirigida per Maria Ripoll i 'Stella Cadente' de Lluís Miñarro. A millor pel·lícula en llengua no catalana hi concorren '10.000 KM' de Carlos Marques-Marcet; 'El Niño' de Daniel Monzón; 'Hermosa Juventud' de Jaime Rosales i '[REC] 4. Apocalipsis' dirigida per Jaume Balagueró.

Carlos Marques-Marcet per '10.000 KM'; Daniel Monzón per 'El Niño'; Jaime Rosales per 'Hermosa juventud' i Lluís Miñarro per 'Stella Cadente', estan nominats en l'apartat de millor director. Els nominats a millor guió son Carlos Marques-Marcet i Clara Roquet per '10.000 KM'; Daniel Monzón i Jorge Guerricaechevarría per 'El Niño'; Jaime Rosales i Enric Rufas per 'Hermosa juventud' i Lluís Miñarro i Sergi Belbel per 'Stella Cadente'.

Les nominades a la categoria de millor protagonista femenina són Aina Clotet per 'Rastres de sàndal'; Bárbara Lennie per 'Stella Cadente'; Ingrid García-Jonsson per 'Hermosa juventud' i Natalia Tena per '10.000 KM'. A millor protagonista masculí estan nominats Àlex Brendemühl per 'Stella Cadente'; David Verdaguer per '10.000 KM'; Jesús Castro per 'El Niño' i Luis Tosar, també per 'El Niño'.

El retorn de l'animació

'Els caps de drap a la selva de l'arc de Sant Martí' d'Àlex Colls i 'Mortadel·lo i Filemó contra en Jimmy el Catxondo' de Javier Fesser són les dues pel·lícules nominades en animació. De fet, en aquesta edició torna la categoria a la millor pel·lícula d'animació que el passat any no va tenir cap nominada.

Al millor documental estan nominades 'Bugarach' de Ventura Durall, Sergi Cameron i Salvador Sunyer; 'Els anys salvatges' també de Ventura Durall; 'Gabor' de Sebastián Alfie, i 'I will be murdered (Demà moriré)' de Justin Webster.

A l'apartat de millor pel·lícula per a televisió hi ha 'Descalç sobre la terra vermella' d'Oriol Ferrer; 'L'últim ball de Carmen Amaya' de Judith Colell; 'Prim: el asesinato de la calle del Turco' de Miguel Bardem, i 'Vicenç Ferrer' d'Agustí Crespi. A la categoria millor pel·lícula europea, els acadèmics han nominat 'La isla mínima' d'Alberto Rodríguez; 'Ida' de Pawel Pawlikowski; 'La gran bellesa' de Paolo Sorrentino, i 'Magical Girl' de Carlos Vermut.

Rànquing per pel·lícules nominades

La pel·lícula amb més nominacions és 'El Niño' amb un total de 15, entre les quals es troben la de millor pel·lícula en llengua no catalana, millor direcció i millor guió. 'Stella Cadente' la segueix de ben a prop amb 13 nominacions, que també inclouen millor pel·lícula, millor direcció i millor guió, i '[REC]4: Apocalipsis' amb 9 nominacions, incloent millor pel·lícula en llengua no catalana, regna entre les candidatures tècniques com millors efectes especials/digitals, millor maquillatge i perruqueria i millor muntatge. Empaten amb 8 nominacions 'Rastres de sàndal' i '10.000 KM', que a més coincideixen en les categories de Millor protagonista femenina i Millor direcció de producció; seguides d''Hermosa juventud' amb 5 nominacions, 'Born' amb 4, 'L'altra frontera' amb 3, 'Mortadel·lo i Filemó contra en Jimmy el Catxondo' i el documental 'Els anys salvatges' amb dos. En la categoria millor pel·lícula documental, el director Ventura Durall signa dos dels títols nominats, 'Bugarach' i 'Els anys salvatges'. Dues directores estan nominades al Gaudí al millor curtmetratge, Laura García i Patricia Font, ambdós produïts per Escac Films.

Han participat a la setena edició dels Premis Gaudí 78 produccions, de les quals 38 són llargmetratges, entre pel·lícules en llengua catalana (10), no catalana (16), europees (10) i animació (2); 17 pel·lícules documentals, 6 pel·lícules per a televisió, 10 curtmetratges seleccionats per una comissió i 7 pel·lícules que compten amb la participació de talent català.

Ventura Pons, Premi Gaudí d'Honor

La Junta directiva del l'Acadèmia del Cinema Català va decidir distingir al director guionista i productor de cinema Ventura Pons amb el Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter 2015. Amb aquest guardó, l'Acadèmia vol reconèixer "una vida dedicada al cinema des de tots els àmbits". Ventura Pons, que amb 25 films és el director més prolífic del cinema català, recollirà el màxim guardó del cinema català aquest diumenge.