Una edició més, el Festival del Circ de Figueres ha programat una sèrie d'activitats paral·leles i gratuïtes per acostar el món del circ a la ciutadania i, d'aquesta manera, reivindicar la seva vessant més cultural, social i pedagògica. Enguany s'han programat una vintena de propostes alternatives a la programació del certamen que inclouen 5 exposicions, 3 conferències i la presentació de tres llibres, entre d'altres. Com en anys anteriors, també es farà una edició més, la quarta ja, de la Fira Internacional del Col·leccionisme de Circ i el Concurs d'aparadors. D'entre les moltes propostes destaca l'actuació del pallasso Larible, una estrella mundial del circ, al Teatre Municipal El Jardí.

En la seva quarta edició, el Festival del Circ de Figueres ha volgut donar continuïtat a l'aposta feta l'any passat de programar una àmplia varietat d'activitats paral·leles a la programació oficial del certamen. Així, com en l'edició anterior, se n'han programat una vintena amb l'objectiu, segons ha explicat el director del certamen, Genís Matabosch, de "deixar clar" que el festival és quelcom més que "una festa major" i donar "una dimensió cultural" al món del circ.

Matabosch ha lamentat que el circ és encara avui "la germana pobre de les arts escèniques" i que "tots els esforços són pocs" per lluitar contra l'estigma que encara associa el circ a un espectacle dirigit exclusivament per als més menuts.

Amb aquests objectius i el d'acostar el món del circ al conjunt de la ciutadania, la quarta edició del certamen ha programat més de 20 activitats paral·leles -totes elles gratuïtes, menys una- que inclouran exposicions, conferències, presentacions de llibres, i fires, entre d'altres.

Activitats

Les exposicions, totes elles coordinades amb agents culturals de la ciutat, seran una de les apostes dels organitzadors. Així, la biblioteca Fages de Climent acollirà la mostra 'Tebeos sota la carpa: el circ en el còmic', que es podrà visitar del 19 de gener al 19 de març. Durant la mostra, concretament el dia 21 de gener, l'escriptor Manuel Soldevilla farà una conferència a la mateixa biblioteca sobre la qüestió que finalitzarà amb una visita guiada a l'exposició.

La galeria Dolors Ventós torna a cedir el seu espai després de l'èxit de les edicions anteriors acollint les pintures ambientades en el món del circ de l'artista de Puigcerdà Jordi Urbón. Dolors Ventós ha destacat que "tot i que és molt difícil trobar obres que tractin sobre el circ", la mostra acollirà 12 pintures inèdites creades per l'artista expressament per a l'ocasió.

La Cate, de la seva banda, acollirà entre el 19 de febrer i el 2 de març l'exposició del fotògraf local Martí Dacosta sobre la cara menys coneguda d'edicions anteriors del festival. Així, les seves instantànies mostraran imatges captades més enllà de l'escenari on es pot veure la feina dels jurats, les pistes d'escalfament, o la sala VIP, entre d'altres.

Un dels plats forts del conjunt d'activitats programades serà la possibilitat de visitar a l'Antic Escorxador el circ en miniatura més gran del món. Un projecte de l'enginyer holandès V. Herweden al que va dedicar 40 anys de la seva vida i que recrea amb tot luxe de detalls i a escala 1:25 un circ dels anys 30: el Gleish. La maqueta, de 50 metres quadrats, compta amb 600 personatges, 160 animals i 160 vehicles, i es podrà veure del 19 al 2 de març.

Un altre dels plats forts, i l'única activitat que serà de pagament, és l'actuació del reconegut pallasso italià David Larible al Teatre Municipal El Jardí. Hi actuarà el dissabte 28 de febrer a les nou de la nit i el diumenge 1 de març a dos quarts de vuit del vespre. A més, entre el 28 de febrer i l'1 de març, el mateix teatre acollirà una exposició sobre el genial pallasso.

Les activitats paral·leles es complementaran amb la ja tradicional Fira del Col·leccionista de Circ, que tindrà lloc al Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer el dia 1 de març, el Concurs d'aparadors amb motius de circ que organitza Comerç Figueres i una conferència sobre fotografia de circ que impartirà a la Sala La Cate el fotògraf Manuel Sala el dia 21 de febre.

Vessant social

Com ja es va fer l'any passat, els artistes del festival oferiran actuacions per a col·lectius que no es poden desplaçar fins a la Gran Carpa. Un dels escenaris serà el Centre Penitenciari Puig de les Basses i l'altre l'asil Vilallonga. Les actuacions es faran el dia previ a l'estrena, el 23 i 24 de febrer. A més, l'organització entregarà 100 entrades a Càritas Figueres per tal que siguin distribuïdes entre aquelles famílies més desfavorides.

També les escoles tindran un lloc reservat al festival. Com en edicions anteriors, les sessions matinals dels dos primers dies del certamen estaran reservades per als 6.000 alumnes de tot Catalunya i del sud de França que ja han confirmat la seva assistència.