07 de abril de 2021
07.04.2021
L'Empordà
Barcelona

Mor la divulgadora gastronòmica nord-catalana Eliane Thibault Comelade als 93 anys

Mare de Pascal Comelade i especialista en la cuina catalana, va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2009

07.04.2021 | 16:48
Eliane Thibault Comelade

L'autora nord-catalana Eliane Thibault Comelade (Rigardà, Conflent, 1928) ha mort aquest dimarts als 93 anys. Thibault es va dedicar a la recerca i la divulgació gastronòmica i es va especialitzar en la cuina catalana. Formada en higiene i ciències de l'alimentació, es va integrar al Cercle d'Investigació i Documentació Médiéval de Catalunya (CIDOMCAT), i a finals dels 60 va publicar el seu primer llibre en català, 'Cuina Rossellonesa i de la Costa Brava' (Barcino, 1968), inici d'un llarg treball de recerca i divulgació de la cuina tradicional. Mare del músic Pascal Comelade, molt vinculat amb l'Alt Empordà, Thibault també va organitzar els tallers de cuina de la Catalunya del Nord des del 1985. El 2009 va rebre la Creu de Sant Jordi pel conjunt de la seva obra.

Filla de mestres d'escola, Eliane Thibault Comelade va cursar estudis superiors en higiene i ciències de l'alimentacio a París, on va sortir primera de la seva promoció. Els primers anys va publicar diversos manuals pedagògics d'un camp aleshores encara quasi verge. En tornar a Perpinyà va conèixer l'historiador Josep-Maria Batista i Roca, polític català exiliat al Rosselló que l'introduí a la cultura catalana.

Poc després publica el primer llibre en llengua catalana 'Cuina Rossellonesa i de la Costa Brava', el 1968, a l'editorial Barcino. Va ser l'inici d'un llarg treball de recerca i divulgació de la cuina tradicional. Especialista de la cuina catalana a l'Edat Mitjana, Thibault va engegar als anys 70 un enorme treball de recerca sobre el periode medieval als arxius de Montpeller i de Barcelona. La seva gran obra, 'La Cuisine Catalane', en dos volums, es reedita regularment des del 1978. Amb la seva labor, l'autora va contribuir a la recuperació de la tradició culinària catalana.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook