En els tres primers mesos de 2017, l'activitat de les empreses en el sector dels business travel -viatges de negocis- va augmentar un 3,8%. Aquesta dada, de l'Associació d'Agències Especialitzades en els viatges de negocis, GETBA, va en línia amb el d'American Express que, després d'un estudi amb més de 1000 empreses europees, vaticinava que al llarg de tot el 2017 la inversió en desplaçaments s'incrementaria en un 2,7%.

Al llarg dels anys la percepció dels viatges professionals ha anat canviant. Per a les empreses, aquests desplaçaments ja no són una despesa, sinó una inversió que es tradueix en noves relacions comercials, creixement i compliment d'objectius. I el tren ha contribuït a aquest canvi de paradigma. L'Alta Velocitat a Espanya, que celebra el seu 25 aniversari, ha facilitat la mobilitat i és sense cap dubte la primera opció per als viatges de treball gràcies a la seva seguretat, puntualitat, rapidesa, fiabilitat i confort.Menys temps = menys risc i major viabilitat

El Catalunya, l'Ave representa un impuls per a l'activitat econòmica i empresarial i influeix positivament en multitud de companyies, moltes de les quals estan instal·lades a l'Alt Empordà. El tren sobre les poblacions, en termes de temps, i aquest factor referma els negocis existents i és un al·licient per explorar nous mercats. En l'equació, menys temps és igual a menys risc i major viabilitat.

Al gener farà 5 anys que es va inaugurar la línia que connecta Barcelona amb Girona i Figueres. En aquest moment Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, ja anunciava que la incorporació d'aquestes ciutats a la xarxa catalana d'alta velocitat "suposaria una revolució en les relacions urbanes i comercials de les comarques gironines amb Barcelona".

Més d'1 milió de viatgers a l'any fan amb tren el trajecte que separa Barcelona i Girona. Per a ells, aquest mitjà de transport és una opció econòmica, sostenible i, sobretot, ràpida: el recorregut en Ave Barcelona - Girona pren 37 minuts i 55 minuts són els que separen la capital catalana i Figueres (400.000 clients anuals) Amb cotxe, caldria multiplicar els temps per tres. A més, Girona està enllaçada amb Saragossa en poc més de 2 hores i quart i amb Madrid (125.000 viatgers a l'any) en aproximadament 3 hores i mitja (comparat amb les gairebé 7 hores per carretera)

Per als que viatgen per motius de treball, el temps és un actiu molt valuós però, a més, la comoditat dels trens d'Alta Velocitat és un altre dels avantatges que més valoren. L'Ave permet al comercial, empleat o alt executiu d'una empresa continuar exercint les seves tasques professionals durant el trajecte, si així ho desitgen, com si d'una extensió de la seva oficina es tractés. A aquests serveis a bord caldria sumar els que es presten a les estacions.