Recentment hem assistit a la presentació que Mazda ha fet d’un model revolucionari: el CX-30. Es tracta d’un SUV compacte que, segons el mateix fabricant, està cridat a ser el model més important de tota la gamma, especialment pel que fa a volum de vendes. I és que, amb els seus 4,39 metres de longitud que el situen per sobre del CX-3 però per sota del CX-5, el CX-30 intentarà fer-se un lloc en el segment dels SUV compactes, la categoria de tot camins més venuda i en la qual Mazda encara no estava present.

En termes estètics el CX-30 es posiciona com un dels SUV més atractius del segment. La graella davantera en forma d’ala està envoltada per dos fars afilats i per una tira cromada que recorre tota la part davantera en horitzontal. Alhora, a la part inferior del para-xocs hi ha uns pilots led per als intermitents, una mica petits però que estèticament són molt interessants.

La seva part lateral prescindeix d’arestes i nervis de carrosseria, i aposta per l’estil fluid que caracteritza el disseny KODO de Mazda i que en el CX-30 registra la seva màxima evolució. Per la seva banda, els passos de roda en color negre resulten molt marcats i tenen continuïtat des del para-xocs davanter fins al posterior.

Malgrat que la cintura lateral segueix sent molt alta, la finestra posterior no és tan petita com en el cas del Mazda 3, la qual cosa afavoreix la sensació d’espai dels passatgers. Finalment, la part posterior disposa d’una porta d’accionament elèctric en forma d’arc que dona accés a un maleter de 430 litres.

L’estil elegant de l’exterior es replica en un interior capaç d’inquietar els models premium més consolidats. L’ús de materials de gran qualitat s’uneix a un disseny del quadre de comandaments molt minimalista i a una posició de conducció molt confortable. La instrumentació recorre a una barreja entre elements digitals i analògics, mentre que la part superior del quadre de comandament disposa d’un pràctic sistema Head Up Display i d’una gran pantalla de 8,8 polzades que integra les funcions de navegació o la pràctica connectivitat amb Android Auto i Apple CarPlay.

Pel que fa a les places posteriors, dos adults poden viatjar amb comoditat sense preocupar-se per l’espai per al cap o els genolls, però el passatger de la plaça central anirà una mica més just, especialment per la presència d’un túnel central força gran per donar cabuda a la tracció total que pot equipar el CX-30.

Nou motor revolucionari

Durant la presentació vam poder provar tots els motors de la gamma. Els dos més coneguts són el dièsel 1.8 SKYACTIV-D de 116 CV i el gasolina 2.0 SKYACTIV-G de 122 CV, que segons la marca protagonitzaran un 5 i un 45% de les vendes totals del nou model, respectivament. Però l’altre 50% recaurà en el nou i revolucionari motor SKYACTIV-X, que igualarà el seu preu al de la versió dièsel gràcies a les campanyes promocionals.

Es tracta d’un propulsor 2.0 de 180 CV que fusiona la tradicional encesa per bugia dels motors de gasolina amb l’encesa per compressió dels dièsel, la qual cosa es tradueix en un motor amb un so atractiu, prestacions molt lineals però efectives i un elevat nivell d’eficiència, ja que homologa unes emissions de tan sols 105 g/km de CO2 i un consum mixt de 4,6 litres. A la pràctica, i com és habitual, aquesta xifra és una mica superior, però caldrà una prova completa per poder comprovar quines són les dades reals. Un altre dels aspectes interessants de les versions gasolina és que disposen d’un sistema de microhibridació que atorga al CX-30 l’anhelada etiqueta ECO.

Equipament premium

En marxa, el nou CX-30 es mostra molt apamat i segur, i el seu comportament, una mica menys esportiu que el del Mazda 3, s’adaptarà amb facilitat als seus potencials clients. La dotació de sèrie en matèria de seguretat és molt completa, ja que elements com el control d’angle mort, l’avisador de canvi involuntari de carril, el detector de fatiga, el lector de senyals, el detector de vianants o l’airbag de genoll formen part de l’equipament de sèrie de tota la gamma.

Quant al preu del nou CX-30, la versió d’accés es situa en 27.575 euros (24.075 amb descompte), mentre que en el cas del dièsel el preu és de 29.575 euros i amb el nou motor SKYACTIV-X, de 29.975. Però amb els descomptes tots dos models tenen un preu de 26.075 euros.