Era l'any 1934 quan la marca francesa Citroën va fer un salt important en el mercat europeu de l'automoció traient de la seva cadena de producció el Traction Avant, un turisme que va ser molt popular i que tenia com a principal novetat les rodes motrius en el seu tren davanter. Trobem fotos d'època amb aquell mític vehicle circulant en alguns dels llocs més emblemàtics de la comarca, com la Rambla de Figueres, els cortals de Castelló o resseguint el front de mar de l'Escala per arribar a Empúries.

Vuitanta-cinc anys després, hem volgut repetir aquells viatges amb la darrera novetat dels SUV de Citroën, el C5 Aircross amb un dels vehicles del concessionari oficial Interfren de Figueres.

Iniciem el nostre recorregut sortint de la capital empordanesa per conèixer les virtuts d'aquest model de disseny energètic. Només de pujar-hi, els moderns seients Advanced Confort ens permeten ajustar la nostra conducció amb perfecta comoditat. La separació entre pilot i copilot ofereix una sensació de seguretat important amb una àmplia visibilitat.

Durant el nostre recorregut, transitem per la C-31 fins a entrar per la sinuosa carretera de la Pireta cap a Fortià, sempre respectant els límits de velocitat amb l'ajut realment sorprenent del Highway Driver Assist, un assistent de conducció semiautomàtic amb vint modalitats diferents adaptables a tota mena de carreteres. El C5 Aircrosss no només manté el sentit de la circulació i la velocitat regulada desitjada pel conductor, sinó que també inclou la funció Stop&Go que fa aturar i arrencar el SUV en funció del que fa el vehicle de davant.

La ruta ens porta cap a la C-260 i el gir en direcció a Sant Pere Pescador per admirar lentament els Aiguamolls tot vorejant el camí pròxim a l'observatori Senillosa. És aleshores quan comprovem el silenciós rodatge del vehicle, tant en camí de terra com en l'asfalt mentre el cel blau ens acompanya a través del sostre solar. Viatgem tranquils en un vehicle que durant el camí reconeix els senyals de trànsit i ens ajuda a estacionar i visibilitzar l'entorn de qualsevol maniobra.

Des de Sant Pere Pescador prenem la carretera del Fluvià cap a Empúries, resseguint els camps de fruiters i els càmpings de la zona. L'excel·lència tradicional de Citroën amb les suspensions agafa un grau superlatiu en aquest C5 Aircrosss gràcies als amortidors progressius hidràulics. Per al conductor, l'ús de la caixa de canvi automàtica EAT8 passa desapercebuda gràcies a la seva senzillesa i eficàcia. Dins del vehicle, la connectivitat està garantida gràcies a una elevada concentració de tecnologies amb sistemes intuïtius d'última generació. El vehicle està equipat amb un quadre d'instruments digital TFT de 12,3 polzades totalment personalitzable.

14

Del Fluvià a Montgó amb el nou SUV C5 Aircross de Citroën

Entre prova i prova, arribem a Empúries per visitar Sant Martí amb la seva emblemàtica Casa Forestal. Als seus peus, la Mediterrània ens obre la vista al paisatge de la badia i els vestigis del port grec. Aprofitem per obrir el sostre panoràmic i gaudir amb l'aire fresc marí. La gamma del C5 Aircross ofereix fins a cinc ambients interiors diferents amb dues característiques més que notables en un SUV: la modularitat dels seus seients, especialment apreciable en els tres de la part posterior, i la seva capacitat de càrrega del maleter, de 580 litres ampliable a 720 gràcies a la modularitat del vehicle.

Seguim el nostre viatge passant pel Padró de l'Escala, el passeig i el port per pujar fins a la torre de Montgó. De baixada, provem el sistema Grip Control que optimitza la motricitat de les rodes davanteres en funció del terreny. També posem a prova el Hill Assist Descent des del Grip Control, que controla la motricitat en el descens.

El botó de comandament del Grip Control és molt accessible

Fem una pausa al cor de l'Escala després d'haver aparcat el vehicle en el centre, utilitzant l'ajut actiu d'estacionament. La següent etapa és el nucli de Cinc Claus. Canviem el camí d'asfalt pel de terra i pedres. Els amortidors responen en les diferents proves de maniobrabilitat, un dels aspectes més sorprenents d'aquest SUV. Tornem cap a Interfren on completem la informació sobre un model que pot equipar dues motoritzacions euro 6.2 amb dues versions gasolina de 130 i 180 CV i tres dièsel de 130 a 180 CV.