Una cinquantena de persones han assistit, a l’Espai Cívic Teatre Bon Pastor, a l’acte inaugural de l’exposició que el fotoperiodista Martí Dacosta dedica als deu anys de la seva sèrie «El Retrovisor», publicada durant tot aquest temps a la secció de Motor del Setmanari de l’Alt Empordà, patrocinada per Olympia Grup. La presentació va anar a càrrec del director de la publicació, Santi Coll, per a qui la sèrie «és un retrat humà que ens acosta anècdotes i fets rellevants, sovint desconeguts, de gent que ens és propera d’una manera o altra».

En deu anys, Martí Dacosta ens ha ofert un total de 127 reportatges a través dels quals ha vinculat la vida personal i professional dels seus protagonistes amb un vehicle o una col·lecció de vehicles, de motor o sense. Els treballs sempre han combinat una proposta fotogràfica treballada amb un relat biogràfic dels entrevistats.

«La meva primera càmera va ser la de l’avi, però el meu referent sempre ha estat el pare, Ramiro Dacosta. Quan feia fotos familiars, sempre tenia una intenció més enllà de la simple imatge que havia de captar», explica Martí Dacosta, de 48 anys, dissenyador i periodista de formació, propietari de la cafeteria Dalícatessen de Figueres.

L’any 2008 va començar a publicar els seus primers reportatges a l’Empordà. «Vam triar el nom d’‘El Retrovisor’ perquè ens pemetia mirar enrere sense perdre de vista tot el que tenim davant. El primer personatge va ser el senyor Francisco Vidal de la pastisseria el carrer Girona, propietari d’una moto Roa amb matrícula GE-9727 de 125 cc», recorda Martí. «La història que hi ha darrere de cada personatge és el més interessant», afegeix.

L’exposició ocupa la sala oberta de l’Espai Cívic Teatre del Bon Pastor i es pot visitar fins al 15 de desembre.