Amb l'inici del mes de setembre, els premis Cotxe de l'Any dels Lectors de Prensa Ibérica i La Vanguardia afronten la seva recta final. Una primera fase de votacions mensuals a la qual, des del gener passat, s'han anat incorporant les principals novetats aparegudes al mercat de l'automòbil i potencials candidates a aconseguir aquest consolidat guardó.

D'aquesta manera, la penúltima votació mensual de l'any ja compta amb tres nous protagonistes. Es tracta de les noves generacions dels Audi A1 Sportback, Honda HR-V i Suzuki Jimny. Sens dubte, tres clars exemples de com han evolucionat segments tan diferents entre si com els de els utilitaris compactes i dels tot terrens i SUV.

Una nòmina de candidats que té a l'A1 Sportback com a principal reflex de les tendències que predominen al mercat dels vehicles urbans premium. El graó d'accés a la gamma Audi es presenta ara sota una única proposta de carrosseria Sportback de 5 portes i amb unes dimensions majors que les del seu antecessor (4,03 metres de longitud) que el doten d'una notablement millorada habitabilitat interior. Un altre dels seus detalls més significatius és que només estarà disponible en motors de gasolina de la línia TFSI amb potències de 95, 115, 150 i 200 cv.

D'altra banda, el Suzuki Jimny ve a demostrar que l'autèntic tot terreny segueix viu. Davant de les tan de moda propostes crossover i 'totcamí', el petit model japonès mostra el genuí caràcter off-road que sempre l'ha caracteritzat. El nou Jimny s'assenta sobre un robust bastidor, amb un eix rígid de tres braços en l'eix posterior i un sistema de tracció 4×4 conectable amb reductora. De moment, el Jimny està disponible en un únic motor gasolina 1.5 de 102 cv amb un canvi manual de 5 marxes.

L'Honda HR-V tanca la llista d'aspirants al Cotxe de l'Any dels Lectors del mes de setembre. Mantenint les línies de disseny d'anteriors versions, encara que actualitzada amb detalls estètics i d'equipament tècnic, el màxim exponent de la gamma SUV d'Honda compta amb molts arguments per mantenir-se entre els vehicles destacats del segment. Entre d'altres, el fet de superar-se encara més en termes d'aprofitament d'espai i incloure per primera vegada l'opció de set seients. La gamma de motoritzacions s'estructura, de moment, entorn d'una única unitat de gasolina i 1.5 litres de cilindrada en versions de 173 i 193 cv, les quals es poden combinar, segons el nivell de potència, amb sistemes de tracció 4x2 i 4x4 i canvis manual i automàtic.