Des de fa nou anys, algunes de les grans empreses vinculades al món de l’automoció i el seu desenvolupament patrocinen la Formula Student, una prova de referència mundial per als estudiants d’enginyeria. A l’edició d’enguany, amb la participació de 81 universitats d’arreu del món, hi han coincidit dos figuerencs: Albert Moreno Fina i Marc Casellas Sala.

Aquesta competició té com a objectiu incentivar la creativitat i la posada en pràctica dels coneixements apresos a les seves respectives universitats en la construcció d’un monoplaça que ha de passar diferents proves de qualitat, disseny i viabilitat en el circuit de Montmeló.

Firmes com Appplus Idiada, Nissan, Bosch, Seat, AVL, Doga o IBM formen part del gruix d’impulsors d’aquest projecte que pretén ser un viver de talent per als seus diferents departaments. Albert Moreno és enginyer mecànic titulat per la Universitat Politècnica de Catalunya. L’any 2012 va començar a col·laborar amb els organitzadors de la Fórmula Student. El 2015 i 2016 va participar en la competició amb l’equip de la seva universitat amb un monoplaça elèctric. “El nivell de la competició sempre ha estat molt alt, però el d’aquest any ha estat altíssim en tots els sentits”, assegura aquest enginyer vocacional que en aquestes dues darreres edicions ha format part de l’equip tècnic de control i organització. “Aquest any m’he fet càrrec, amb altres companys de les proves dinàmiques. Hi havia centenars d’equips preinscrits i només han pogut competir una vuitantena procedents d’universitats dels Estats Units, Alemanya, Canadà, Holanda, Itàlia i un llarg etcètera”.

Entre els equips competidors hi havia el de l’Escola Universitària Salesians de Sarrià (EUSS) adscrita a la UAB. Un dels seus membres és Marc Casellas, que cursa els graus d’enginyeria mecànica i enginyeria d’organització industrial. El seu equip va obtenir l’aprovació en els cinc controls tècnics obligatoris que va passar el monoplaça de combustió. Marc explica que “aconseguir-ho era el nostre objectiu i n’estem molt orgullosos. Sabíem que en el primer any només el 10% dels equips ho assoleixen. Hem hagut de lluitar contra universitats molt potents, com les de Michigan i Oregon, que tenen pressupostos milionaris”.

Moreno i Casellas coincideixen a dir que la Formula Student “és una gran oportunitat” que cal viure per aprofitar-la.