El Gran Premi Octo de Gran Bretanya, la dotzena cita del Campionat del Món de MotoGP ™, ha començat amb el cel ennuvolat, una temperatura ambient de 18'9º C i 18'8º C a l'asfalt de Silverstone, on els pilots han disputat la carrera en sec. Maverick Viñales, guanyador de la prova, n'ha estat el gran protagonista.

Quan s'han apagat els semàfors Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3) i Loris Baz (Avintia Racing) s'han vist involucrats en un aparatós incident al revolt 2 i Direcció de Carrera ha mostrat la bandera vermella per netejar la pista. Tots dos pilots han acudit al centre mèdic, encara que es troben conscients i sense lesions greus.

La segona cursa, a 19 voltes, s'ha reiniciat minuts després i Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar) s'ha fet amb el liderat en els primers compassos. El pilot de Suzuki ha obert distància amb els seus perseguidors i ha rodat en solitari cap a la seva primera victòria en la categoria reina. Aquest resultat suposa el primer triomf per Suzuki des que Chris Vermuelen guanyés el GP de França en 2007. Viñales ha apostat per muntar el pneumàtic dur davanter i el medi darrere i ha resultat una elecció encertada ja que ha creuat la línia de meta amb 3.480 segons d'avantatge.

La lluita per les altres dues posicions del podi ha estat renyida i Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) i Marc Márquez (Repsol Honda Team) han protagonitzat una preciosa batalla amb nombrosos avançaments. Tots dos pilots han signat maniobres espectaculars en un duel del qual Márquez ha sortit millor parat inicialment.

Cal Crutchlow (LCR Honda), l'home que sortia des de la pole, ha delectat el públic local amb una gran actuació en el grup davanter i ha lluitat la segona plaça fins al final amb Márquez, fins que aquest ha comès un error, s'ha passat de frenada i ha baixat fins a la cinquena plaça. Finalment el britànic ha creuat la línia de meta en segona posició, suma el seu tercer podi aquesta temporada i encadena dos Grans Premis consecutius entre els tres primers.

Per darrere de Crutchlow ha finalitzat Rossi en el que suposa el seu sisè podi de 2016 i el seu segon podi consecutiu. Márquez s'ha hagut de conformar amb la quarta plaça després d'avançar en l'última volta a Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), que ha estat cinquè.

Andrea Dovizioso (Ducati Team) ha estat sisè, Aleix Espargaró (Team Suzuki Ecstar) setè i Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) ha finalitzat en vuitena posició i després d'aquests resultats Márquez és líder de la classificació del Campionat del Món de MotoGP ™ amb 210 punts, 50 més que Rossi i 64 més que Lorenzo.

En l'apartat de baixes han patit una caiguda Stefan Bradl (Aprilia Racing Team Gresini) al revolt 3, Scott Redding (Octo Pramac Yakhnich) al revolt 8 ia la 13, Andrea Iannone (Ducati Team) al revolt 17 quan quedaven sis voltes per al final i rodava en segona posició.

Entre la resta de pilots espanyols, Álvaro Bautista (Aprilia Racing Team Gresini) ha estat desè, Héctor Barberá (Avintia Racing) desè quart i Tito Rabat (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) quinzè.