Una de les experiències més desagradables de qualsevol conductor és anar al taller amb el seu cotxe avariat. I més encara, quan reparar l'avaria costa diversos milers d'euros. T'expliquem 5 avaries que poden ser una ruïna ... i que pots fer per evitar-les.

Canviar l'embragatge

L'embragatge del cotxe és un element que serveix per acoblar i desacoblar el moviment del motor a la caixa de canvi. S'acciona mitjançant un pedal; de manera que el conductor és un dels factors que més influeixen en desgast. Si quan acceleres el motor es revoluciona, però el moviment no arriba a les rodes l'embragatge patina; també pot estar deteriorat si les marxes rasquen quan entren. Canviar un embragatge costa des de 600 euros.

Trucs perquè l'embragatge duri més

Arrenca accelerant amb suavitat i sense superar les 1.500 rpm

Mai mantinguis el peu en un embragatge si, per exemple estàs aturat en un semàfor.

Posa el peu al reposapeus mentre circulis

A les rampes no subjectis el peu amb l'embragatge

Pisa a fons l'embragatge en canviar

Canviar el turbo

El turbo és un element mecànic que aprofita els gasos d'escapament del motor per introduir aire fresc en els cilindres per incrementar el seu rendiment. Percebràs que està avariat si notes que el motor ha perdut rendiment, si escoltes un fort xiulet procedent del motor en accelerar i que surt molt fum pel tub d'escapament. Substituir un turbo pot costar des de 1.000 euros.

Trucs perquè el turbo duri més

No acceleris a fons fins que el motor arribi a la temperatura òptima de funcionament.

Després d'un viatge llarg, has de mantenir el motor al ralentí dos o tres minuts perquè refrigeri l'oli del turbo. Altrament, podria carbonitzar-se al seu interior i danyar els àleps del turbo.

Utilitza l'oli recomanat pel fabricant i substitueix-lo sempre que sigui necessari. El turbo gira a més de 200.000 rpm i si l'oli no està en bon estat es desgastarà de forma prematura.

Rotura de la corretja de distribució

La corretja de distribució és un element de goma que coordina el funcionament de les diferents parts del motor -Vàlvules, pistons, arbres de lleves i pinyons- perquè funcioni correctament. Si es trenca, pot provocar una avaria en el motor amb un cost de reparació d'entre 1.200 i 3.000 euros.

Com evitar que es trenqui la corretja de distribució

Respectar els intervals de manteniment recomanats pel fabricant.

Canviar-la cada 5 anys encara que no s'hagi arribat als quilòmetres que recomana el fabricant, pel fet que el pas del temps fa que la corretja es deteriori.

Quan es substitueix la corretja de distribució, s'han de substituir tots els rodets i tensors que portava; així com substituir la bomba d'aigua si està accionada per la corretja.

Avaria a la junta de la culata

La junta de la culata és un element situat entre la culata i el motor, que s'encarrega d'assegurar la compressió del motor. Generalment, la junta de la culata es fa malbé quan es produeix un sobreescalfament del motor.

En general, quan hi ha símptomes com una temperatura elevada, que el nivell d'anticongelant baixa, o que surt aigua per la fuita de la culata el més probable és que la junta de culata està avariada; de manera que s'ha d'anar immediatament al taller. Pel que l'única forma d'evitar el seu trencament és prevenir. Substituir la junta de la culata pot costar més de 1.000 euros.

Trucs per evitar que s'avariï la junta de la culata

Comprova que el nivell del líquid anticongelant de manera periòdica i substitueix-lo quan indiqui el fabricant.

Comprova que no hi ha fuites en el sistema de refrigeració que facin baixar el líquid anticongelant.

No exigir al motor fins al límit de forma constant per evitar que es sobreescalfi.

Avería a la caixa de canvi

La caixa de canvi és l'encarregada de transmetre la força del motor fins a les rodes per fer que el cotxe es mogui. Té diverses velocitats que se seleccionen manualment; bé de forma automàtica en les caixes automàtiques. Substituir una caixa automàtica pot costar més de 6.000 euros.

Trucs per evitar trencaments en la caixa de canvi

En els canvis automàtics canvia l'oli quan indiqui el fabricant, en cas contrari podries provocar una pèrdua de potència en el motor; o un trencament dels engranatges del canvi. En els canvis manuals no posis la mà sobre el pom del canvi; en cas contrari someterás als elements interns de la caixa a una pressió extra que provocarà el seu desgast prematur.

En els canvis manuals no recolzis la mà sobre el pom del canvi; en cas contrari someterás als elements interns de la caixa a una pressió extra que provocarà el seu desgast prematur.