El preu del litre de gasolina s'ha abaratit aquesta setmana el 2,64%, per situar-se en mínims des de mitjan del 2009, i acumula una caiguda de més del 6% des de l'inici de l'any, segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE) recollits per Europa Press.

El litre de gasolina se situa, doncs, aquesta setmana en els 1,069 euros i s'apropa a la barrera de l'euro que no perd des de finals de maig del 2009.

En el cas del gasoil, ha trencat amb dues setmanes consecutives de pujades i ha recuperat la tendència a la baixa dels dos últims mesos per, després d'abaratir-se el 1,18% i situar el seu preu mitjà en 0,919 euros el litre.

En el que va de 2016, pel que fa a l'última dada del Butlletí Petrolier de la UE de desembre de l'any passat, el gasoil acumula un descens en el seu preu del 8,5%.

La important caiguda en el preu de la gasolina d'aquesta setmana permet que la diferència amb el preu del litre de gasoil segueixi estrenyent-se, situant-se en els 15 cèntims, enfront dels més de 18,5 cèntims que va arribar a assolir a principis de mes.

D'aquesta manera, omplir un dipòsit mitjà de gasolina de 55 litres costa en l'actualitat uns 58,79 euros, uns 8,2 euros més que en el cas d'un vehicle de gasoil.

Aquesta caiguda en tots dos carburants coincideix amb la tendència a la baixa en els preus del cru experimentada la passada setmana, quan la cotització del barril de Brent va caure fins als 30 dòlars. No obstant això, aquesta setmana el preu del cru ha tornat a repuntar fins tocar els 35 dòlars el barril.

Els carburants costen a Espanya menys que la mitjana de la UE i la zona euro, on el preu de venda al públic del litre de gasolina se situa en 1,213 euros i en 1,226 euros, respectivament. Per la seva banda, el litre de gasoil costa 1,031 euros de mitjana en la UE i 1,002 euros en l'eurozona.

El menor nivell de preus finals pel que fa als països de l'entorn es deu al fet que Espanya malgrat les pujades de l'IVA segueix comptant amb una menor pressió fiscal.