El 26% dels conductors de turisme admeten utilitzar el mòbil 'sempre' o 'sovint' en els desplaçaments. Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi que el RACC ha presentat aquest dijous. El director de la Fundació RACC, Miquel Nadal, ha assenyalat que "la gent comença a ser conscient i entén que és perillós però no és congruent encara amb el seu comportament". El conseller d'Interior, Jordi Jané, s'ha mostrat categòric: les dades són "alarmants" i "hi ha una addicció al mòbil que com a autoritats no permetrem". "Com vam dir que 'la velocitat mata', ara diem que l''ús inadequat del mòbil mata'", ha sentenciat. Després de més d'una dècada de tendència a la baixa de la sinistralitat viària, el 2015 es va produir un repunt del 22,8% de la mortalitat.

Les distraccions s'han convertit en la principal causa d'accident a Barcelona i en el global de vies interurbanes de Catalunya. Per això, el RACC ha examinat l'ús del telèfon mòbil, un dels principals motius que fan desviar l'atenció, a través d'enquestes i observacions in situ. Si el 26% dels conductors van reconèixer utilitzar el mòbil 'sempre' o 'sovint', en el cas dels vianants el percentatge d'ús s'eleva fins al 47,2%; en els motoristes, se situa en el 8,7%.

Els missatges de WhatsApp són el motiu principal per utilitzar el mòbil durant la conducció. El 43% dels conductors escriuen missatges; el 67% dels vianants i el 24% dels motoristes. Les trucades sense mans lliures, les aplicacions per a mobilitat, les xarxes socials i la navegació per Internet són altres de les motivacions per mirar el mòbil malgrat que s'estigui circulant.

L'estudi del RACC mostra que les circumstàncies del trànsit influeixen en l'ús del mòbil. Els conductors que manipulen l'aparell quan el vehicle està aturat doblen als que ho fan en circulació habitual i en el cas dels vianants destaca que un de cada cinc continua utilitzant el mòbil mentre creua passos de vianants.

4.650 distraccions per minut a Barcelona

Segons l'estudi, a Barcelona es produeixen 4.650 distraccions derivades de l'ús del mòbil cada minut. En el cas dels conductors, un 56% és per consultes al mòbil; en el cas dels vianants, un 36% per atendre una trucada.

Escriure un missatge: avançar dues illes de l'Eixample sense mirar

L'informe del RACC constata que escriure un missatge de text al volant per ciutat equival a circular distret com a mínim 20 segons i recorre una distància de 278 metres, l'equivalent a dues illes de l'Eixample. Si se circula per carretera, es recorren 660 metres de distància.

Quan es marca un número, el conductor es distreu durant 13 segons i avança sense estar atent 180 metres per ciutat i 429 per carretera. Respondre una trucada significa apartar l'atenció del volant durant 8 segons; recórrer 111 metres per vies urbanes i 264 metres per carretera.

La majoria de les distraccions es produeixen quan l'usuari es desplaça sense acompanyant: un 93% dels conductors distrets eren l'únic ocupant del vehicle i un 91% dels vianants distrets caminaven sols.

Un 90% dels conductors és conscient del risc

Segons es desprèn de les enquestes, nou de cada deu usuaris de moto i cotxe creuen que l'ús del mòbil influeix bastant o molt en les probabilitats de patir un accident. En el cas dels vianants el risc percebut és menor. Tot i així, un 42% dels conductors de cotxe continuen utilitzant el mòbil en la conducció. Per això Jané considera que si malgrat veure el perill es continua utilitzant el mòbil, hi ha una "dependència" i una "addició" als telèfons intel·ligents que les administracions, ha dit sever i rotund, no permetran. L'enquesta també assenyala que la meitat de conductors i motoristes expliquen haver presenciat una incidència derivada de les distraccions pel mòbil.

Jané exhorta a "desconnectar" del mòbil mentre es condueix

"Conduint, desconnecta del mòbil", ha exhortat recordant una campanya de seguretat viària el titular d'Interior, que ha demanat la implicació de tothom davant la gravetat del problema. Jané ha anunciat que extremaran les mesures de forma urgent perquè els usuaris de la via pública -conductors, motoristes, vianants- no només siguin conscients que l'ús del mòbil és molt perillós, sinó perquè l'eliminin dels seus desplaçaments. El conseller no ha detallat quines accions estan preparant, però ha assegurat que les concretarà en un període breu de temps.

El RACC demana millorar el control de les distraccions i insta les operadores a implicar-se

Davant les dades de l'estudi, el RACC demana augmentar la conscienciació i promoure l'ús d'aplicacions de bloqueig del mòbil durant la conducció, així com exigir certificacions per homologar aplicacions relacionades amb serveis de mobilitat -per exemple, el segell ISO- com a segures i compatibles amb la conducció.

També recomana millorar el control de les distraccions per part de les autoritats viàries i graduar les sancions en funció de la situació de distracció. L'entitat considera que la graduació no passa per augmentar la sanció econòmica, ja que l'estat espanyol té la segona sanció més elevada -200 euros- entre els països europeus, per darrere d'Holanda.

El RACC insta les empreses d'Internet -Google, Facebook, Apple- i les operadores -Telefònica, Orange, Vodafone, etc.- a implicar-se per millorar les aplicacions mòbils i integrar-les d'una forma més segura en la conducció. El club d'automoblistes també recomana introduir un test teòric i pràctic al temari de les autoescoles per demostrar l'afectació de les distraccions en el risc d'accidents.