L'any que acaba està servint per reivindicar la figura de Vicenç Folgado. Restaurador, esportista d'elit, col·leccionista i polític va morir el 2008 deixant una important col·lecció de peces històriques al Museu de la Moto de l'Escala.

El juny passat, va celebrar-se una trobada destinada als aficionats, tant de les motos com dels cotxes clàssics. I aquest Nadal, arriba la reproducció a escala 1:32 del darrer cotxe que va conduir al Ral·li de Girona de 1980, un Renault 5 Copa.

La idea, però, va néixer a finals de la primavera passada. Els fills de Folgado, Jordi i Tet, i Òscar Fondevila, varen posar-se en contacte amb Jaume Cladellas per veure si seria possible elaborar una rèplica de cotxe real. El responsable de Scalextricpassion va posar mans a l'obra, conjuntament amb Manel Esparllagas, i aquell projecte de només poques unitats s'ha convertit en una edició limitada de cinquanta peces que només poden adquirir-se a botigues especialitzades, al Museu de la Moto o al correu electrònic scalextricpassion@outlook.es.

Peces exclusives

No ha estat fàcil adaptar un model original de Scalextric-SCX al cotxe que Folgado va conduir amb Rafael Pinedo de copilot. En aquesta ocasió, explica Cladellas, “hem hagut de rebaixar el cul del cotxe i retallar els eixos”. Però el més destacat ha estat l'elaboració, en exclusiva, d'unes llandes d'alumini tornejades que reprodueixen fidelment les originals.

Aquesta maqueta, que ja ocupa la vitrina d'alguns col·leccionistes tant del país com internacionals, queda rematada amb un interior on es reprodueixen els pilots units pel tub típic de l'època, peces de fotogravat i fars frontals. L'ànima de Scalextricpassion es mostra satisfet del treball i per la descoberta de Vicenç Folgado: “El cotxe ha estat un repte per a nosaltres, però ens sentim satisfets amb el resultat i sobretot afortunats per haver descobert el gran esportista i col·leccionista”.