S'acaba l'estiu, i amb ell les vacances. Toca camí de tornada i potser l'aspecte més dur no sigui l'esforç del retorn a la rutina, sinó el forat que han deixat els teus viatges estivals al teu compte bancari, però ... què passaria si a sobre tens un a sorpresa relacionada amb el cotxe? Et suggerim a continuació uns trucs per estalviar que segur no et venen malament.

Abans de començar el viatge de tornada

El teu viatge comença un cop comences a planificar-lo. Una bona ruta, la posada a punt del vehicle o la recerca d'alternatives econòmiques per menjar o posar benzina pot redundar en un estalvi final considerable.

Posada a punt

Posa a punt el cotxe: La preparació del vehicle pot tenir una importància molt gran no només en la seguretat a la carretera, sinó en la prevenció de futures avaries, podent estalviar milers d'euros en elles. Les tasques rutinàries de comprovació més importants pots fer-les tu mateix. Comprova que la pressió de les rodes és la correcta, ja que és l'únic contacte entre el vehicle i l'asfalt -tens les pressions recomanades en la part posterior de la tapa del dipòsit o en el flanc de la porta davantera-, activa la climatització per cerciorar-te que el seu funcionament és correcte i no oblidis fer-li un cop d'ull als nivells d'oli -amb el motor en fred i el vehicle en horitzontal- i líquids anticongelant, de frens i eixugaparabrises. Finalment, examina els maneguets i abraçadores a la recerca de possibles esquerdes.

Planifica el viatge: No només haver descansat prou és fonamental a l'hora de posar-se a la carretera, podent estalviar-nos molt temps i diners haver dedicat 15 o 20 minuts a la planificació del viatge. Agafar una ruta més curta no sempre és el més ràpid, igual que deixar de pagar peatges, ja que depèn d'en quina carretera nacional pot haver massificació de camions i lentitud. Llegeix opinions i comprova apps i xarxes socials en què es parla sobre el camí que vols agafar, i usa el navegador per avaluar les opcions disponibles. Finalment, l'idoni és viatjar a hores en què no hi hagi molt trànsit: arribaràs més ràpid, amb menys estrès i gastant menys combustible. Això és una cosa que no molta gent compleix, i no és el mateix fer un viatge de 400 km sortint a les 9 i arribant a les 13 hores, de començar a les 12 hores i arribar a les 18 o les 19 hores.

Al fer gasolina ... hi ha aplicacions que no només t'ajuden amb el càlcul de ruta o la navegació, sinó que et mostren les gasolineres més barates properes a la teva ubicació. A més, en aquest moment, a causa de la caiguda de la borsa a la Xina, el combustible ha baixat ostensiblement al nostre país. Per fer-te una idea, en un tanc estàndard de 55 litres, que hi hagi una diferència de 15 cèntims d'euro entre una gasolinera i una altra pot suposar un estalvi a l'omplir el dipòsit de 8,25 euros, que bé pot servir-nos per prendre'ns un cafè i un dolç en una de les parades per reposar forces.

Col·loca bé el teu equipatge: Sabies que la forma en què vagi col·locat l'equipatge pot ser crucial respecte a l'estalvi de combustible i fins i tot de multes? No deixis d'invertir temps en aquesta tasca, ja que beneficiarà la seguretat i la butxaca. I oblida aquests articles que tots acabem portant a la platja i després mai fem servir, són llast que, al cap i a la fi, es podia haver quedat a casa.

Mentre condueixes

La conducció eficient no és un mite, tot i que sí que cal saber utilitzar-la d'una forma correcta. Igualment, els automòbils moderns inclouen multitud de sistemes que t'ajuden a estalviar al volant, cosa que també està present en les noves tecnologies a través de compartir cotxe amb altres persones que facin el mateix recorregut que tu.

Consells per conduir de forma eficient: conduir d'una forma eficient no només t'ajuda a deixar de gastar desenes d'euros, sinó que minimitza la possibilitat de patir imprevistos en forma d'avaria o accidents en els teus desplaçaments. Sol ser suficient amb portar el vehicle d'una forma suau, utilitzar el fre motor, un bon ús de l'aire condicionat, tractar el turbo convenientment i saber anticipar-se a les situacions que es donen a la carretera. No obstant això, passar-se d'eficient també pot ser contraproduent, per la qual cosa en aquesta situació es fa valer més que mai la dita de 'en el terme mitjà està la virtut'.

Tecnologies del teu cotxe que t'ajuden a estalviar: Actualment, els automòbils equipen llargues llistes d'extres, entre les que es troben generalment un que s'encarrega de la gestió de lliurament de potència i adequació dels sistemes que influeixen en la conducció cap a un maneig econòmic. Per norma general, els anomenats modes de conducció solen integrar, com a mínim, un de conducció esportiva, un altre normal i un altre eficient o 'eco', sent el més adequat aquest últim si el que vols és estalviar.

Què fer en pendents?: deixar que la gravetat i la inèrcia facin la seva feina en els pendents costa avall és una bona idea sempre que tinguis una marxa engranada. En fer això, reduiràs el consum a zero i beneficiaràs al sistema de frenada mitjançant la utilització del fre motor. Però ves amb compte! No facis això mai en punt mort, ja que a més de disparar la despesa de combustible a nivells inabastables fins i tot amb la sobrerrevolució del motor, incrementa la inseguretat al no tenir el control total del vehicle, anant 'a la deriva'.

Ús de la climatització: fer un correcte ús del climatitzador o aire condicionat és perfecte tant per estar a una temperatura agradable com per ajudar al cotxe a mantenir un rendiment òptim. Baixar les finestretes pot ser una solució mentre es circula per ciutat -encara que amb les temperatures per sobre dels 30º, l'únic que entra és aire calent, però, a partir d'uns 80km / h resulta contraproduent per a la aerodinàmica, malbaratant així combustible. La temperatura també pot influir en la despesa, i l'ideal és mantenir-la entre els 23 i els 24 graus, i pot significar un increment del 8% en despesa de gasolina cada grau de menys. Així mateix, el sistema de refrigeració necessita d'un manteniment rutinari que, si se t'oblida, pot comportar la necessitat de portar-lo al taller.

Comparteix cotxe: els smartphone i tablets han passat de ser una simple eina de comunicació telefònica o per missatge a influir d'en gran manera en la nostra manera de vida, podent ser molt útils o no servir més que per malgastar el temps. Si vols donar-li un bon ús per viatjar i ets extrovertit, no dubtis a descarregar apps com Blablacar, per tal de compartir cotxes i opinions, estalviant així fins a una cinquena part del desplaçament en un cotxe de cinc places. En múltiples ocasions és fins més barat que el trasnsport públic, reduint també les emissions de CO2 al medi ambient.

Atent a aquestes multes

Les multes, aquestes grans temudes. Per lliurar-te d'elles, no hi ha res com complir les normes, i encara que de vegades resulta complicat, hi ha certes pautes que t'ajudaran. Res com tenir ben estudiat el teu desplaçament, doncs ja saps: home previngut, val per dos.

Per excés de velocitat: és comprensible que, per qualsevol distracció, puguis excedir lleument la velocitat de la via, amb la mala sort que un radart'enxampi. En aquest sentit, mai està de més comprovar la ubicació dels radars en el teu camí, sabent així mateix quins són els diferents tipus de radars perquè puguis evitar-los o prevenir daltabaixos econòmics. En qualsevol cas, el truc millor en aquest sentit és no sobrepassar els límits establerts per a cada via si no vols desemborsar una quantitat entre els 100 i els 600 euros, perdre fins a 6 punts de carnet o fins i tot anar a la presó per delicte contra la seguretat viària.

Per portar l'enllumenat en mal estat: Sabies que els teus fars poden enlluernar els altres conductors a causa de la seva inclinació fins i tot quan tu no ho percebis des de l'habitacle? Abans d'iniciar la marxa n'hi ha prou amb una petita revisió, accionant l'enllumenat mentre que algú des de fora t'indiqui que tot funciona correctament: llums de posició, encreuament, carretera, intermitents, antiboira, marxa enrere... D'aquesta manera, s'evita multes que poden arribar els 200 euros.

Per portar l'equipatge mal col·locat: la mateixa quantitat -200 euros- pot ser que hagis de desemborsar en cas d'una mala posició del teu equipatge. Senyalitza la càrrega que sobresurti del vehicle amb un panell de càrrega i, si és de nit, amb un llum vermell. Així mateix, aquesta podrà sobresortir únicament un 15% de la longitud total del vehicle si és indivisible -taules de surf, esquís ...-, mentre que si es pot dividir en diverses parts -portabicis, maletes ...- no podrà fer-ho en més d'un 10%.

Per viatjar amb els peus sobre el quadre de comandament: sembla una nimietat, però últimament aquestes sancions estan molt de moda. Quantes vegades has vist el acompanyant posar els peus sobre del coixí de seguretat de passatger amb els genolls flexionats a la recerca d'una posició més còmoda? Doncs a més de perillós -si salta l'airbag en cas d'accident, les lesions serien més greus-, pot comportar una multa de 80 euros.

Per utilitzar el telèfon mòbil en marxa, conduir sense cinturó de seguretat o amb una taxa d'alcohol superior a la permesa: aquestes sancions són més pròpies de la conducció general, però no ve malament recordar que pots acabar durament sancionat. En moltes ocasions es criminalitza la velocitat excessiva, cosa que, dit sigui de passada, causa moltes morts a la carretera. No obstant això, les distraccions per l'ús del mòbil o de sistemes multimèdia són extremadament perilloses i es castiguen amb multes de fins a 200 euros. De la mateixa manera, conduir sense cinturó pot comportar la pèrdua de la mateixa quantitat econòmica i fins a 3 punts del carnet. Per la seva banda, les sancions per conducció que superi la taxa d'alcohol són les més dures i justes, ja que poden costar fins a 500 euros, 4 punts del carnet i ... la presó.