Els prop de 4 milions de cotxes que circulen per Catalunya (3,952 milions) tenen una antiguitat de 10,9 anys, una edat inferior als 11,4 anys d'antiguitat del parc automobilístic espanyol, segons l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac). Tot i la bona resposta del plans PIVE del govern espanyol, la tendència d'envelliment del parc d'automòbils no s'ha aconseguit frenar des que va començar la crisi. L'edat mitjana del parc automobilístic català l'any 2008 era de 7,9 anys, tres anys menys que en l'actualitat. Amb aquestes xifres, Catalunya i Espanya es posicionen com els països amb el parc més antic dels principals mercats europeus: Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit.

Un dels efectes de la crisi que denúncia Anfac és aquest envelliment del parc automobilístic. La patronal alerta de la necessitat de frenar aquesta tendència amb l'objectiu de millorar els índexs de seguretat vial, eficiència energètica i sostenibilitat per homologar-los als països més avançats de la Unió Europea i reduir el nombre d'accidents mortals a les carreteres.

Anfac destaca els ''bons resultats'' dels programes d'incentius a la compra de vehicles impulsats pel govern espanyol, que han permès desballestar un nombre important de cotxes, però que no ha estat suficient per millorar la modernitat del parc d'automòbils. En l'actualitat, el pla PIVE redueix el cost d'un vehicle nou en uns 1.500 euros si a canvi que es retira definitivament de la circulació.

La renovació del parc és per Anfac ''una prioritat'' que respon a la necessitat de millorar la seguretat vial. Per la patronal, la compra d'un cotxe nou, que incorpori les últimes tecnologies i els sistemes de seguretat més avançats és una ''assegurança de vida'' que té una relació molt directe amb la reducció de la sinistralitat a les carreteres.

En l'àmbit mediambiental, un cotxe nou emet un 30% menys de CO2 que un que estigui circulant des de fa deu anys.

A més, també hi ha un factor econòmic que recomana la compra d'un cotxe nou atès que el consum d'un vehicle sortit de fàbrica és un 30% menys que un cotxe vell, cosa que pot suposar un estalvi en combustible d'uns 900 euros a l'any, segons càlculs d'Anfac.