La diferència en el preu d'un mateix model de cotxe nou pot ser enorme d'un concessionari a un altre. Després de visitar 129 concessionaris de 10 ciutats, la OCU ha percebut diferències de fins a 5.800 euros, el que suposa un 24%. Estalviar en comprar cotxe és possible. Només cal seguir uns passos. Aquestes són les recomanacions de l'OCU

Per comprar qualsevol producte de manera avantatjosa, cal informar-se bé sobre totes les possibilitats que el mercat ofereix als consumidors.

En el cas de la compra d'un cotxe nou, les possibilitats es disparen. No és certa aquesta vella creença d'alguns, que indica que els cotxes costen el mateix en qualsevol concessionari oficial de la marca, perquè són preus tancats. Ni molt menys.

OCU ha observat diferències en el preu d'un mateix cotxe de fins 5.800 euros, un 24%, en el cas del mateix model de Volkswagen Golf.

L'informe es basa en un total de 129 concessionaris de cotxes de 10 ciutats espanyoles, preguntant per un model de cotxe amb un motor concret, cinc portes, sense extres i sense un color concret, però amb pintura metal·litzada.

Una vegada obtingut el preu, els experts de l'agència de consumidors sol·licitaven una rebaixa. Després visitaven altres concessionaris de la mateixa ciutat i contactaven de nou amb el primer, aquest cop per telèfon, amb la nova oferta, a veure què ens tornaven a oferir.

Alguns dels resultats són realment sorprenents:

Per exemple, el preu d'un Nissan Qashqai en concessionaris de les 10 ciutats sondejades i trobem diferències en el preu de fins a 3.260 euros. La ciutat més barata en aquest cas va ser València i la més cara Barcelona.

Cerca, compara i regateja

Si volem estalviar de veritat en la compra d'un vehicle, s'ha de comparar i jugar amb uns preus i altres en diferents concessionaris, fins i tot de diferents localitats.

Per aconseguir un millor preu, el millor és acudir en primer lloc a la web oficial. Així obtindrem una referència, encara que caldrà tenir en compte que el preu de partida que s'indica en alguns concessionaris és superior al preu recomanat per la marca.

S'ha de sol·licitar un pressupost previ per escrit i desglossat, ja que es convertirà en una eina per a l'estalvi. Aquest ha d'incloure el preu base del cotxe, dades generals, model i motorització, a més de termini de vigència del mateix pressupost. Mostra el pressupost és una bona opció perquè ens millorin l'oferta.

L'opció de preguntar a concessionaris d'altres localitats tampoc s'ha de descartar.

Pressionar al concessionari amb altres ofertes també pot portar a una rebaixa substancial, que en el nostre cas va arribar a ser fins a de 3.940 euros la primera i l'última vegada que preguntem al mateix venedor.

Si vols adquirir un cotxe amb extres -cosa que OCU va descartar-, has de fer atenció als seus preus, perquè solen incrementar considerablement el preu final.

Compte també amb l'Impost de Matriculació, perquè varia entre el 0% i el 14,75% depenent del nivell d'emissions de l'automòbil.

Els costos de prelliurament i matriculació també són lliures i poden variar entre 290 i 900 euros, com hem certificat en el cas del VW Golf.

Fer cara de sorpresa quan ens comuniquin el preu també sol anar bé, encara que no és que sigui un procediment molt científic.

Finalment, estudia les ofertes del concessionari amb vehicles de quilòmetre zero, de flotes i altres opcions, ja que a vegades l'estalvi és notable.

El 96% dels comercials amb els que va tractar l'organització van oferir oferir finançar la compra del cotxe. Però quan li demanem per escrit les condicions, tres de cada quatre es van fer enrere al·ludint a tota mena de qüestions peregrines. I és que un descompte de 1.500 euros es converteix en un sobrecost de 600 euros, de manera que denunciem la manca de transparència en les condicions de contractació i emplacem a les autoritats de consum a què vigilin aquestes pràctiques.

Novetats al PIVE juliol

El Govern ha posat en marxa el Pla PIVE 7, d'incentius a la compra de vehicles, que és una altra ampliació de plans precedents amb dues novetats. Aquest pla està dotat amb 175 milions d'euros i ofereix ajudes de fins a 2.000 euros a canvi d'desballestar un cotxe amb més de deu anys.

Les dues novetats del pla PIVE 7 amb respecte a plans anteriors són que per beneficiar-se'n, el vehicle a donar de baixa ha de tenir passada la ITV i que el beneficiari de les ajudes haurà de ser el titular del cotxe que serà desballestat durant almenys un any abans de la compra del nou vehicle.