Les circumstàncies econòmiques actuals aporten un plus d´atractiu a la nova generació del Hyundai Elantra, una berlina de tres volums i quatre portes que es pot comparar, per dimensions, a un Ford Focus Sedan o un Renault Fluence. La gamma inclou un únic motor de gasolina amb canvi manual i, això sí, dos nivells d´equipament. Amb una llargada de 4,53 metres i una cota d´intereix de 2,70 metres, el nou Elantra és lleugerament més gran que el model del mateix nom que es va comercialitzar a Espanya entre el 2000 i el 2008.

Estèticament, el Hyundai Elantra és un vehicle de trets clarament orientals, un aspecte clarament visible en les formes dels fars frontals i els grups òptics del darrere, però també en les línies de la carrosseria i de la zona de les finestres, amb perfils molt angulats que el doten d´una personalitat pròpia. S´ha de destacar la grandària del maleter, que no es percep a simple vista tot i que hi és. Un volum de càrrega de 500 litres és una dada molt respectable.

Disseny modern

En accedir a l´habitacle del Hyundai Elantra veurem un tauler de disseny molt modern i amb materials plàstics de bona qualitat visual i tàctil, diríem que pensat per ser atractiu a una àmplia franja de públic. El que ens ha agradat molt d´aquest cotxe és el gran espai de què disposen els ocupants de les places del darrere, un apartat en què, la veritat, la berlina coreana s´imposa amb molta claredat als seus possibles rivals occidentals. L´únic però que es pot posar a l´habitabilitat de les places del darrere és que la forma tan aplanada del sostre, com de fals cupè, fa que no tinguin gaires centímetres per a la zona del cap. També ens ha semblat millorable l´aïllament acústic de l´habitacle.

Mecànica alegre i eficient

El propulsor que trobem a sota el capó del Hyundai Elantra és un volenterós tetracilíndric de gasolina d´1.6 litres de cubicatge i 132 cavalls de potència. Un motor per anar a tot arreu, que accelera amb força alegria ajudat per un canvi manual de sis marxes de relació bastant tancada en què amb quarta i cinquena la mecànica gira bastant revolucionada. Hem de dir que, per poc que es vigili, el podrem mantenir en mitjanes de consum de 7 litres (o una mica menys) cada 100 quilòmetres, cosa que no està gens malament si tenim en compte que ens ofereix una bona capacitat d´acceleració, a més d´elasticitat. Per ajudar el conductor a fer una conducció el màxim d´eficient, al mig del quadre de comandaments hi trobarem un indicador que ens recomana quina marxa hem de fer servir a cada moment, a part d´un ordinador de ruta que, entre altres informacions, ens diu quin és el consum mitjà de gasolina i quin l´instantani. El propulsor del Hyundai Elantra es també un motor de funcionament suau (al ralentí amb prou feines es percep que està engegat).

Comportament per a tots els públics

Les reaccions dinàmiques del Hyundai Elantra s´adiuen força amb el temperament del motor i són les que es poden esperar d´un automòbil de vocació generalista com és el protagonista de la nostra prova d´avui. La suspensió està clarament orientada a proporcionar confort als ocupants del vehicle, i, si entrem fort als revolts, els amortidors no poden evitar un cert (la veritat és que mínim) balanceig de la carrosseria. L´Elantra, però, manté molt bé la trajectòria i resulta un cotxe summament fàcil de conduir, apte per a tots els públics. Per carreteres amples i autopista és on es manifesta més clarament aquesta vocació de cotxe amable que transmet des del primer moment.

Absorbeix bé les irregularitats de l´asfalt i proporciona un tacte de conducció realment agradable que només penalitza l´excessiva invasió acústica del so del motor i del rodatge dels pneumàtics a dins de l´habitacle. Igual que altres models de Hyundai, l´Elantra ofereix el Pla Confiança Triple 5, que consisteix en cinc anys de garantia sense límit de quilometratge, cinc anys de control preventiu i cinc anys d´assistència en carretera. No es pot demanar més.