La jugada de Seat aprofitant la base de l´Audi A4 per crear l´Exeo tenia només un risc: la situació de l´economia. El cotxe era indiscutible pràcticament des de tots els punts de vista, i el mercat ha donat la raó a la marca de Martorell, que ha aconseguit situar l´Exeo entre les cinc berlines més venudes i en el primer lloc del rànquing en el cas de la variant familiar ST. Ja fa tres anys que l´Exeo forma part del nostre paisatge automobilístic. Més ben dit, que l´embelleix, perquè no es pot negar que és un cotxe que es fa mirar per bé que té una línia ja coneguda, i ara ha arribat la primera remodelació de la gamma, que, a part de noves motoritzacions, aporta retocs estètics que acaben de rematar l´impecable exercici d´estil que és la berlina de Seat. La nova graella frontal (ara amb dibuix de rusc, que oculta millor els òrgans mecànics que hi ha darrere seu) i uns grups òptics frontals redissenyats en què destaca una línia inferior de leds (en combinació amb l´opció dels fars bixenó direccionals) es complementen amb unes llantes d´aliatge redibuixades i un acabat interior propi d´un Audi, però a preu de Seat, perquè les tarifes s´han mantingut sense canvis i, a més, els concessionaris ofereixen unes interessants campanyes de descompte.

Qualitat de primer nivell que es pot flairar

Quan s´accedeix a l´habitacle d´un automòbil ben fet, es pot dir que la qualitat gairebé es pot flairar. L´Exeo va situar Seat al més alt nivell pel que fa a presència i realització interior. Mai un Seat havia tingut uns materials interiors tan bons i refinats, ni un tacte de conducció propi dels models premium del seu segment. En les noves versions de l´Exeo aquesta qualitat és encara més perceptible que en el model original. L´actualització estilística es fa visible, a l´habitacle, en unes combinacions bicolor a la tapisseria (de pell negra i marró en el cas del protagonista de la nostra prova d´aquesta setmana) o en la pell del volant, que passa a ser perforada i hi posa el toc d´esportivitat imprescindible en qualsevol Seat.

El tacte dels comandaments i botons i la cura pels detalls és notable per a un cotxe del seu preu. En aquest apartat hem de dir que les diferències entre el Seat i l´Audi són mínimes.

Un altre dels aspectes en què el nou Exeo fa un evident pas endavant és l´espai per a les cames dels ocupants de les places del darrere. Era el taló d´Aquil·les del cotxe, l´únic gran defecte que hi vam trobar quan el vam provar per primera vegada, però els enginyers de Seat han corregit aquesta falta d´espai endarrerint la posició del seient i guanyant uns centímetres que permeten viatjar còmodament a les places del darrere. I, ja que parlem de seients, recordem que resulten molt còmodes, amb el grau de duresa idoni i amb molt bona subjecció lateral.

Harmonia mecànica i dinàmica: caràcter Seat

Hem conduït la versió de gasolina d´accés a la gamma de l´Exeo, l´1.8 TSI de 120 cavalls. Un motor d´injecció directa que puja de voltes amb molta alegria, empeny bé a règims baixos gràcies al turbocompressor i que sona de meravella, amb un últim tram realment vigorós en l´escala del comptavoltes. És un motor, això sí, en què s´ha d´embragar amb una certa suavitat a l´hora d´arrencar, com acompanyant-lo, ja que fins que no entra en acció el turbocompressor té una resposta mandrosa. A velocitat de creuer, ens ha encantat la silenciositat i la suavitat de funcionament amb què ens ha obsequiat. El canvi, manual de sis marxes, té un funcionament impecable, per bé que ens han semblat una mica llargues, però probablement necessàries per aconseguir unes bones mitjanes de consum a velocitats legals. Les bondats del xassís dinàmic es deixen sentir a l´hora de conduir l´Exeo.

Gràcies a una direcció molt ben posada a punt i a unes suspensions que garanteixen una elevada estabilitat sense perjudicar la comoditat, l´Exeo transmet molta informació al conductor, que percep en tot moment on és el cotxe. Tot plegat s´acompanya d´una frenada potent i molt dosificable que dóna una gran confiança.