La nova Llei de Protecció i Drets dels Animals recull diverses mesures noves de les quals ja hem parlat, com el curs obligatori per a tenir gos, la prohibició del sacrifici d'animals de companyia o la fi de les compres de mascotes per a fomentar l'adopció, entre moltes altres obligacions i prohibicions que has de conèixer si ets amo d'un animal de companyia. Entre les mesures proposades també es troba l'obtenció d'un DNI animal. 

L'objectiu de la Direcció General de Drets dels Animals per a la creació d'aquest DNI per a mascotes, que serà obligatori a partir de 2022, és tenir una base de dades nacional. Ione Belarra, ministra de Drets Socials i Agenda 2030, ha explicat que és necessari tenir identificades a totes les mascotes per a "per a garantir que avancem en el camí correcte i en un model on cap animal sigui abandonat a la seva sort a Espanya". Però, com serà aquest DNI animal i per a què es podrà utilitzar aquest document?

Què se sap sobre el DNI per a mascotes?

Aquest DNI animal serà obligatori i necessari per a la identificació d'animals de companyia, gossos o gats, d'aquesta manera serà més senzill castigar i multar al responsable en cas d'abandó animal. En aquest document hauran de registrar-se diferents dades sobre l'animal, com el calendari de vacunes o tractaments veterinaris als quals s'ha sotmès, convertint-se en una eina complementària al microxip. A més, comptarà amb la coordinació de totes les comunitats autònomes.

De moment caldrà esperar per a conèixer més dades sobre el DNI per a mascotes, ja que això és tot el que se sap fins ara. Encara queda concretar com treure's el DNI animal, que des de la Direcció General de Drets dels Animals tenen previst implantar a partir de 2022, encara que sembla que la gestió del document caurà en mans de les comunitats autònomes, si bé existirà una base de dades nacional amb la finalitat de facilitar l'intercanvi de dades entre les diferents regions

Altra dels dubtes més comentats és si el DNI animal serà físic o digital. El que és clar és que hauran de registrar-se les dades del gos o gat, els antecedents veterinaris i les dades de contacte de l'amo, per a poder posar-se en contacte amb el responsable en el cas que fos necessari. Encara que és probable que el format del DNI sigui electrònic i obligatori per a totes les mascotes i que incorpori un codi QR perquè les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat per a accedir a tot l'historial de l'animal.

El DNI-Animal és una de les mesures estrella de l'esborrany d'avantprojecte de la nova Llei Animal que es va presentar el passat 6 d'octubre. Encara que, també recull altres mesures en favor dels drets dels animals. Com el criticat curs per a tenir gos que hauran de realitzar els amos de mascotes per a acreditar que estan capacitats per a tenir un animal al seu càrrec. Un altre dels aspectes més importants de la nova llei és el projecte Viopet, que va néixer en el marc del Pla de Contingència contra la Violència de Gènere davant la crisi del coronavirus, i que es tracta d'una xarxa de refugis que acollirà als animals de dones víctimes de violència masclista. Aquesta iniciativa es va crear que perquè les dones maltractades poguessin sortir del seu infern sense necessitat de desfer-se de la seva mascota, ja que durant aquest procés no podien estar amb elles i algunes de les dones maltractades preferien no seguir endavant amb la denúncia.