El sector veterinari de Castelló d’Empúries ha posat en alerta els amos de gossos, a causa de les malalties noves emergents detectades, que són, bàsicament, de tipus parasitari. El responsable del centre Vet Aquí Veterinaris, d’Empuriabrava, Arnau Bernet, destaca el cuc anomenat Thelazia callipaeda, que és un nematode i la causa de la thelaziosis en gossos, gats i també humans. «Va ser descobert per primera vegada als ulls d’un gos a la Xina, l’any 1910», explica Bernet, al mateix temps que ressalta els casos humans detectats a Cáceres (Extremadura) i Galícia, i que són «casos extrems i poc freqüents», segons remarca Bernet.

El cuc Thelazia callipaeda

El cuc Thelazia callipaeda VET AQUÍ VETERINARIS

Vet Aqui Veterinaris és un centre que va néixer de «la necessitat de practicar una medicina veterinària propera i professional». Al centre, es dona atenció a tot tipus d’animals (gossos, gats, petits rosegadors, fures, ocells i rèptils, entre d’altres) i està equipat amb les eines diagnòstiques pràctiques (raig X, ecografies i anàlisis de sang) per poder donar solucions als problemes de salut.

El cuc ocular o oriental de l’ull és una patologia oftalmològica cada vegada més freqüent en els animals de companyia. Des de l’Orient Llunyà, s’ha desplaçat els últims anys i actualment, també, és comú a moltes parts d’Europa (França, Itàlia i Alemanya entre d’altres) i també ha estat diagnosticada aquí.

Es transmet a través de la mosca de la fruita, que són les intermediàries. Els cucs adults alliberen larves a les secrecions conjuntivals dels animals infestats i aquestes són ingerides per les mosques mentre s’alimenten de les secrecions de l’ull de l’animal. Les larves evolucionen a la forma infestant en unes tres setmanes. Passen a l’aparell succionador de la mosca i, novament en alimentar-se, es dipositen a l’ull del gos.

Donat que les mosques són les transmissores d’aquesta patologia, la seva incidència és major a l’estiu, quan són més presents. La thelaziosis afecta, principalment, a gossos, però, també, a gats i fauna silvestre, provocant quadres de conjuntivitis recurrents. La seva detecció a temps permetrà un tractament adequat tot i que la prevenció sempre és l’eina més eficaç.