El nombre de mascotes abandonades està creixent des de fa tres anys. Aquest costum tan nociu per als animals, doncs, no sembla reduir-se. Les protectores espanyoles van recollir 138.000 animals el 2017, la qual cosa suposa 218 més que el 2016 (137.782 animals recollits), i 169 més que el 2015 (137.831 animals), segons l´estudi de la Fundació Affinity «Ell mai ho faria».

«Les xifres d´abandonament animal anaven baixant cada any fins ara fa tres anys. El nostre objectiu és que es redueixin any rere any, però això no és així i ens preocupa», ha indicat a Europa Press la directora de la Fundació Affinity, Isabel Buil.

La directora indica que una de les causes d´abandó animal és que la seva adquisició monetària sigui motivada per l´impuls. «Es veu en un aparador i es compra, sense haver fet una reflexió seriosa prèviament, la qual cosa influeix a l´abandó posterior», lamenta, i alerta que els ciutadans compren mascotes perquè encara és la forma més comuna d´incorporar un animal a casa.

Així, des de la Fundació Affinity manifesten que el problema de l´abandó «no té ni una única causa ni una única solució», i apel·len a la col·laboració entre les entitats privades i l´administració pública, que consisteixi en un pla a llarg termini en el qual totes les parts es comprometin.

Segons dades de la fundació, del total de gossos i gats recollits per les protectores el 2017, el 43,5% van ser adoptats per una nova família, la qual cosa equival a menys de la meitat. El 17% dels animals s´havien perdut i van poder ser retornats als seus propietaris gràcies a anar identificats amb el microxip, un 16% encara és al refugi, i el 3% estan en cases d´acolliment. D´altra banda, el 7,5% van ser sacrificats per causes mèdiques, i a un 2% se´ls va practicar l´eutanàsia.

A més a més, el 2017, el 33% dels gossos i el 3,7% dels gats que van arribar a un refugi estaven correctament identificats amb un microxip. De tots els animals que arriben a les protectores, un 9% són portats per les persones que els abandonen. La resta són animals que han estat trobats per la mateixa entitat, per un particular o per la policia.

Perfil de l´animal abandonat

La Fundació Affinity indica que l´abandó no queda restringit a cap edat o raça determinada. Segons l´estudi, el 80% d´animals de companyia abandonats el 2017 eren mestissos, encara que també es recullen animals d´edat avançada i cadells.

L´estudi també reflecteix una disminució en el temps de permanència dels cadells al refugi, ja siguin gossos o gats. Els gossos cadells triguen uns tres mesos a ser adoptats, mentre que en el cas dels adults pot arribar gairebé als nou mesos. En el cas dels gats, els cadells també solen estar uns tres mesos en el refugi, mentre que els adults solen estar-s´hi uns set mesos.

D´altra banda, l´estudi de Fundació Affinity desmenteix la creença popular que el nombre més elevat d´abandonaments es dona en el període estival. Així, la recollida de gossos es manté estable al llarg de l´any. En el cas dels gossos, en el primer quadrimestre hi ha un abandonament del 33%; en el segon quadrimestre, un 35%; i en el tercer quadrimestre, un 32%. En el cas dels gats, sí que existeix un pic de recollides durant el segon quadrimestre (en el primer quadrimestre se situa en un 26%; en el segon quadrimestre, un 43%; i en el tercer quadrimestre, un 30%) a causa del cicle natural de reproducció dels felins.

Pel que fa als motius d´abandó, segons l´estudi, el principal són les ventrades indesitjades (amb un 15,5%), seguit per la fi de la temporada de caça (amb un 12%) i els factors econòmics (amb un 12%). L´arribada de les vacances és motiu d´abandó en un 1,3% dels casos que arriben a les protectores.