L'ONG Galgos 112 fa una crida contundent als amants dels animals, i és que necessiten més cases d'acollida per als gossos llebrers i conillers maltractats. Aquests gossos en molts casos han estat víctimes de maltractament i abandonament perquè han deixat de ser "útils" per a la caça. Són animals fràgils que necessiten una casa d'acollida on poder recuperar-se físicament i psicològicament mentre l'entitat busca algú que els adopti.

Ara que ja s'ha acabat la temporada de caça i ha començat l'estiu, és quan més abandonaments es produeixen. A l'altre costat, també ens trobem amb el fet que és una època on baixa la xifra d'adopcions.

La presidenta de l'entitat, Esther Callol, apunta que "la nostra entitat no disposa de cap refugi físic, perquè els gossos, que arriben en tan mal estat, no es recuperarien bé en un refugi". Arriben atemorits, ferits i amb operacions fortes fetes fa molt poc. "El que necessiten aquests animals és caliu humà, i que els estimulin diàriament", explica Callol, i aquest és el paper que han de jugar les famílies d'acollida. Aquestes persones que ajuden l'animal només s'han de fer càrrec de la seva alimentació. De les despeses mèdiques i intervencions quirúrgiques, que tenen un cost de 1.000 euros, se'n fa càr­rec Galgos 112.

L'entitat recull una mitjana de mig miler de llebrers cada any, i, en el període de deu anys que fa que treballen en aquesta línia ha aconseguit l'adopció de més de 5.000 llebrers i conillers arreu d'Espanya.

A l'àmbit de Girona, actualment només hi ha quatre cases d'adopció. "En faltaria alguna casa a l'Alt Empordà", afirmen des de l'entitat. Fa uns mesos n'hi havia una, però el gos que tenien en acollida va acabar adoptat. Tot i no tenir-hi cases d'acollida, sí que han tingut gossos de l'Empordà gràcies a gent que els ha avisat, i ells han anat a buscar.

200 cases d'acollida

Tot i tenir la seu a Sant Feliu de Guíxols, l'ONG té 200 cases d'acollida repartides arreu d'Espanya, i compta amb la col·laboració de voluntaris. Com que no tenen subvencions públiques, la font de finançament d'aquest grup és, principalment, les quotes dels socis, les aportacions esporàdiques i els diners recaptats de la venda de productes.

A l'hora d'escollir quin gos va a parar a cada família, el que fa l'equip de Galgos 112 és conèixer les característiques que acompa­nyen a cada entorn familiar. Així, si es tracta d'una persona gran, els recomanen acollir un gos tranquil. Si són gent jove i enèrgica, els en recomanen un altre de més actiu.

S'ha de fer prevaler l'adopció

A Galgos 112 tenen molt present que el gos és un company de vida, i que cal tractar-lo amb respecte, efecte i responsabilitat. Tanmateix, l'entitat també aprofita qualsevol ocasió per recordar un missatge que per a ells és clau: s'ha de fer prevaler l'adopció abans que la compra. Avui en dia, totes les gosseres comarcals estan plenes de molts animals de races molt variades, i de ben segur que qualsevol propietari pot trobar en aquests espais un animal que encaixi amb el seu caràcter i ritme de vida.

Per contactar amb aquesta entitat, es pot fer a través de les seves xarxes socials, a través de la pàgina web www.galgos112.es o bé via mail a través de l'adreça de correu .