Fa un temps que s’està imposant una nova tendència pel que fa a l’alimentació dels animals. S’està posant de moda unes dietes més naturals conegudes amb el nom de “BARF” o “ACBA”, que es basen a reivindicar una alimentació sense conservants, colorants o altres additius per als nostres animals domèstics.

No obstant això, no existeixen evidències de cap tipus que recolzin que aquesta alimentació natural sigui més beneficiosa per a ells. De fet, en el cas dels cadells, per exemple, pot provocar una falta de certs nutrients fonamentals per al seu desenvolupament. Es podria detectar una falta de substàncies com ara el calci, el fòsfor o el potassi.

Un estudi científic desenvolupat a Dinamarca ha demostrat que una dieta natural pot arribar a ser perjudicial per a la mascota. En aquest estudi, els experts van analitzar 35 dietes congelades de diferents marques en les quals van trobar bacteris com la E.coli, la Listeria, la salmonel·la i la taxoplasma. I és que cal recordar que, malgrat l’estat de congelació del menjar en qüestió, aquests patògens poden sobreviure durant diverses setmanes.

Tot això indica que les dietes comercials que es basen en carn crua poden estar contaminades per una varietat de patògens que representen potencials fonts d’infecció per a les nostres mascotes. De la mateixa manera, si aquests bacteris es transmeten, poden suposar també “un risc per als éssers humans”, segons indica Paul Overgaauw, principal autor de l’estudi.

Com alimentar-los bé?

L’ideal perquè els nostres animals de companyia gaudeixin de bona salut és proporcionar-los una dieta variada, tenint present d’escollir sempre aquells aliments més saludables possibles.

Alguns dels aliments més comuns són els anomenats “boletes” o “pinso”. En aquest cas, s’ha de tenir en compte que existeixen grans diferències de qualitat entre unes marques i unes altres. Per tal d’escollir la millor opció, cal posar especial atenció en l’etiqueta del producte i fixar-se en alguns valors en concret com ara la quantitat de proteïnes i de sucre. Un altre element que cal controlar sempre és la quantitat de colorants i conservants que conté aquest menjar.

A més a més, cal tenir en compte que alimentar la nostra mascota només utilitzant productes comercials no és el més recomanable en cap cas. El secret d’una dieta saludable rau en la varietat.

Si es fa una mirada ràpida als aliments naturals per a gossos, es pot constatar que els millors són: la carn de pollastre, la de conill, la de xai, la de vedella, la de gall dindi i la de porc. En aquesta categoria també s’inclourien les vísceres, els ossos carnosos, els cartílags, els ous i el greix animal. Ara bé, com a última recomanació, cal tenir present que aquests aliments han d’estar cuinats de forma adequada. Així mateix, també és bo tenir en compte que els gossos també poden ingerir aliments d’origen vegetal com ara fruites i verdures.