Tallar la cua als gossos per motius estètics, una pràctica comuna entre alguns caçadors, quedarà prohibit, gràcies a una esmena aprovada avui per la majoria dels grups del Congrés en el debat en Comissió sobre la ratificació del Conveni europeu de protecció d'animals de companyia.

El Govern espanyol havia plantejat una "reserva" a l'article 10 de l'esmentat conveni per permetre l'amputació de la cua dels animals de companyia, però el diputat d'Equo (part del grup de Units Podem), Juan López de Uralde, ha defensat avui una esmena a la Comissió d'Exteriors per eliminar aquesta reserva en la ponència que estudia la ratificació d'aquest acord.

L'esmena de Uralde ha sortit endavant amb el suport de tots els grups excepte el del Partit Popular, de manera que queda eliminada aquesta reserva formulada per Espanya contra la prohibició de tallar la cua dels gossos.

El diputat d'Equo ha recordat que les amputacions "no són pràctiques innòcues" per als animals, ja que els "causen dolor, problemes crònics de salut, els generen dificultats de locomoció i fins i tot en limiten la capacitat comunicativa".

"L'amputació de la cua en l'espècie canina per motius estètics és una pràctica que s'ha d'eliminar per tenir greus conseqüències per a l'animal, per això hem presentat l'esmena aprovada avui que pretenia que Espanya eludís aquest article del Conveni", ha afegit.

El Conveni europeu de protecció d'animals de companyia, que garanteix una legislació bàsica per al benestar animal en els 47 estats del Consell d'Europa, es va aprovar a Estrasburg en 1987 i des de llavors, 23 països l'han ratificat, gairebé tots entre la dècada els 90 i els 2000.

"Espanya arriba a la seva ratificació amb trenta anys de retard", ha denunciat López de Uralde a la Comissió d'Exteriors, que aquest dimecres aprovarà previsiblement la ratificació d'aquest acord.