Els gossos representen una enorme ajuda en tot tipus d'àmbits d'investigació, principalment gràcies al seu olfacte. Si bé són famosos els gossos policia, experts en detectar drogues i altres substàncies perilloses amb el seu olfacte, aquesta vegada els doctors han descobert una nova forma de valer-se de l'agut olfacte dels nostres amics canins en el camp de la medicina.

Un dels primers a provar la seva habilitat mèdica ha estat Magic, el labrador que han ensinistrat els membres de l'organització Medical Detection Dogs, entitat sense ànim de lucre. Gràcies a ells, el ca és capaç de detectar amb el seu nas les baixades de sucre que pateix la seva propietària, Claire Pesterfields, malalta de diabetis tipus1.

Després de conèixer casos similars als de Magic, els científics de la Universitat de Cambridge van decidir analitzar si els canvis en el nivell de glucosa en sang produïen canvis en la composició química de l'alè. Per comprovar-ho, van reduir deliberadament els nivells de sucre en sang de vuit pacients amb diabetis de tipus 1 i van utilitzar l'espectrometria de masses per detectar canvis en les molècules de l'aire que exhalaven.

L'estudi, publicat a 'Diabetes Care', va revelar que la concentració de la substància anomenada isopeno augmentava notòriament en situació d'hipoglucèmia, arribant fins i tot a duplicar-se. Encara es desconeix la relació entre la malaltia i els nivells de isopeno.

Arran dels resultats, els científics estan dissenyant noves formes de detecció i mesurament de la diabetis mitjançant el control del isopeno. Tanmateix, la naturalesa ofereix una alternativa, com demostren casos com el de l'olfacte de Magic el gos labrador.

A més de la diabetis, els científics estan buscant noves formes d'aprofitar l'olfacte caní per identificar diferents químics relacionats amb la malària. L'objectiu consisteix a entrenar els cans usant mostres d'orina i suor de nens africans. Algunes mostres de contenir la malaltia, mentre que d'altres no. Els gossos hauran d'aprendre a identificar la mostra correcta.