Experts en psicologia animal asseguren que els gossos odien ser abraçats pels seus amos ja que es posen "nerviosos" i "estressats" i senten la necessitat d'escapar el més aviat possible com a primera reacció de defensa davant aquest estímul.

La investigació va ser portada a terme per l'expert caní i professor de Psicologia de la Universitat de Columbia Britànica (Canadà) Stanley Coren, qui va determinar, examinant fotos de 250 gossos en el moment en què són abraçats, que vuit de cada deu cans es sentien incòmodes.

A les fotografies, els gossos mostraven "subtils" signes d'estrès com ara fer les orelles cap enrere, tancar una mica els ulls, girar el cap cap a un altre costat per evitar el contacte visual amb el seu amo, badallar o aixecar una de les seves potes com senyal d'"advertència". Coren va assegurar a més que quan "tanca els ulls per complet o es llepa els llavis" és perquè està sentint "massa" estrès.

L'expert afegia que la defensa del gos quan sent "malestar" o estrès amb les abraçades no és ensenyar les dents com podria semblar sinó arrencar a córrer, una mica el que se li està privant quan els amos els "immobilitzen" entre els seus braços. Experts canins citats en l'estudi afirmen que quan l'abraçada és llarga i intensa, la "ansietat" del gos pot provocar finalment una reacció tan violenta com la de "mossegar".

Segons declaracions de l'experta canina Caroline Kisko, recollides per 'Telegraph', "els gossos sovint es consideren part de la família. No obstant això, no són humans i, per tant, poden reaccionar de manera diferent a certes interaccions humanes com ara les abraçades ".

D'altra banda, experts anglesos aconsellen que en comptes de donar abraçades se'ls mostri afecte amb carícies. "Quan abraces a un gos (en general) mostra signes d'estrès", apunta Clara Matthews de 'Battersea Dogs and Cats Home', centre en el qual tenen cura d'animals. D'aquesta manera, assegura que quan s'abraça a un gos s'"envaeix" el seu espai personal: "una persona que posa dos braços al voltant del coll d'un gos pot ser interpretada com intimidatori i significa que no pot allunyar-se de la situació".

"És clar que és millor des del punt de vista del gos si li expressa afecte amb un copet, una paraula amable o un regal", conclouen els experts.