Si el teu gat no para quiet ni un instant, mossega, esgarrapa, destrossa les cortines amb les seves urpes, tira objectes, o deixa els coixins fets tires, és que té un problema d'hiperactivitat. Però tranquil, perquè aquest excés d'energia de la teva mascota es pot corregir seguint unes pautes senzilles.

Els gatets que són separats molt ràpid de la seva mare (abans de les 12 setmanes) estan més predisposats a ser hiperactius si no reben una atenció adequada a nivell afectiu i emocional.

En qualsevol cas, quan tenim un gat petit cal mantenir-lo ocupat, donar-li molt afecte i jugar amb ell per establir aquest vincle emocional que ha perdut amb la seva mare al ser separat tan aviat d'ella.

La hiperactivitat també depèn de la raça del felí. Així, els siamesos o els orientals solen ser més moguts que la resta, sense que això resulti ser necessàriament una patologia. Per això és clau ser pacients i donar-los moltes manyagues.

Consells per calmar un gat hiperactiu

Insistim en la necessitat de donar-li afecte. Posa-te'l damunt dels genolls, acaricia'l i fes-li massatges perquè se senti relaxat i estimat.

Durant el dia tingues-lo ocupat. Sempre que sigui possible juga amb ell perquè estigui cansat i dormi a les nits. És recomanable fer-ho a última de la tarda.

Les carícies són fonamentals per calmar un gat hiperactiu. Foto: Getty Images

Si així i tot no para de miolar a les nits (recorda que el gat és un animal nocturn que exterioritza la seva energia quan arriba la nit), un truc és posar música suau molt baixeta perquè se senti acompanyat.

Les destrosses que pot causar un gat hiperactiu quan estem fora de casa es poden evitar habilitant un espai exclusivament per a ell (sempre que sigui possible), amb menjar, aigua i joguines perquè s'entretingui. És una altra forma de calmar la hiperactivitat.

D'altra banda, cal recordar també que els paràsits, com els cucs, són causa d'hiperactivitat. Convé per tant consultar al veterinari perquè certifiqui que està net de paràsits i si està afectat, que ens recepti el tractament corresponent.

Els jocs durant el dia ajuden al fet que les mascotes estiguin cansades i dormin a les nits. Foto: Getty Images

Finalment, assenyalar que el zel en les femelles també és causa de comportaments nerviosos. En aquest cas, consulta amb el teu veterinari perquè t'aconselli sobre quin és el millor tractament.