Desafiament al vel

Polèmica per l’atac a dues dones sense hijab a l’Iran

Un home ha llançat iogurt a dues dones sense vel en una botiga

Reuters

El president Ebrahim Raisi ha dit aquest dissabte que el hijab era la llei a l’Iran després que un vídeo viral mostrés un home llançant iogurt a dues dones sense vel en una botiga prop d’una ciutat sagrada xiïta musulmana.

Un nombre creixent de dones ha desafiat les autoritats al treure’s el vel després de les protestes arreu del país que van seguir la mort al setembre d’una dona kurda iraniana de 22 anys sota custòdia de la policia moral per presumptament haver violat les regles del hijab. Les forces de seguretat van sufocar violentament la revolta.

Les autoritats judicials d’un poble pròxim a la ciutat nord-oriental de Mashhad van emetre ordres d’arrest contra l’home que es va veure vessant iogurt sobre el cap de les dues dones, una mare i la seva filla. També les dues dones van ser objecte d’ordres d’arrest per violar les estrictes regles de vestimenta femenina de l’Iran, van informar els mitjans estatals.

Arriscant-se a ser arrestades per desafiar el codi de vestimenta obligatori, les dones encara es veuen àmpliament sense vel en centres comercials, restaurants, botigues i carrers de tot el país. Els vídeos de dones sense vel que es resisteixen a la policia moral han inundat les xarxes socials.

Una qüestió legal

En comentaris en directe a la televisió estatal, Raisi va dir: «Si algunes persones diuen que no creuen (en el hijab)... és bo utilitzar la persuasió... Però el punt important és que existeix un requisit legal... i el hijab és avui una qüestió legal».

Les autoritats van dir que l’amo de la botiga de productes lactis que es va enfrontar a l’atacant havia sigut advertit. Els informes a les xarxes socials van mostrar que la seva botiga havia sigut tancada, tot i que una agència de notícies local el va citar dient que se li va permetre reobrir i que havia «de donar explicacions» a un tribunal.

El cap de la judicatura, Gholamhossein Mohseni Ejei, va amenaçar amb anterioritat de processar «sense pietat» les dones que apareixen en públic sense vel, van informar mitjans iranians. «Revelar equival a l’enemistat dels (nostres) valors», va dir Ejei citat per diverses webs de notícies.

Tapades des de 1979

Segons la llei islàmica de la xaria de l’Iran, imposada després de la Revolució de 1979, les dones estan obligades a tapar-se els cabells i portar roba llarga i ampla per dissimular la seva figura. Els infractors s’han enfrontat a reprimendes públiques, multes o arrestos.

Una declaració del Ministeri de l’Interior va deixar clar dijous passat que no hi hauria «retirada ni tolerància» sobre el tema al descriure el vel com «un dels fonaments de la civilització de la nació iraniana» i «un dels principis pràctics de la República Islàmica». A més, va instar els ciutadans a confrontar les dones sense vel. Aquestes directives han envalentit les últimes dècades els intransigents per atacar les dones sense impunitat.