Rússia ha arribat a un acord amb la veïna Bielorússia per emplaçar armes nuclears tàctiques al seu territori, ha avançat en una entrevista amb la televisió russa. Segons l’agència Tass, Putin afirma en les seves declaracions que aquest moviment no violaria els acords de no-proliferació nuclear.

«No hi ha res d’inhabitual en això: els Estats Units ho han fet durant dècades. Durant molt temps han desplegat armes nuclears tàctiques en territori dels seus aliats. Nosaltres hem decidit fer el mateix», diu Putin en l’entrevista.

El president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, ha plantejat durant molt temps la qüestió de l’estacionament d’armes nuclears tàctiques a Bielorússia, que limita amb Polònia, va argumentar Putin. «Hem acordat amb Lukaixenko que col·locaríem armes nuclears tàctiques a Bielorússia sense violar el règim de no-proliferació», afirma Putin, citat per Tass.

Rússia haurà completat la construcció d’una instal·lació d’emmagatzematge d’armes nuclears tàctiques a Bielorússia de cara a l’1 de juliol, va dir Putin, i va afegir que Rússia en realitat no transferirà el control de les armes a Minsk. Rússia, ha reconegut el president rus, ja ha ajudat Bielorússia a adaptar 10 dels seus avions per estar en condicions de transportar armes nuclears tàctiques. A partir del 3 d’abril, ha afegit, es començaran a formar les tripulacions perquè estiguin capacitades en l’ús d’aquest armament.

El president rus també ha amenaçat aquest dissabte d’ordenar l’ús d’obusos d’urani empobrit a Ucraïna si aquest país rep aquest tipus d’armes d’Occident, després que un responsable britànic esmentés aquesta possibilitat. «Rússia, per descomptat, té amb què respondre. Disposem, sense exagerar, de desenes de milers d’aquest tipus d’obusos. De moment no els hem utilitzat», va declarar Putin en una entrevista amb la televisió russa.