El ministre britànic d’Economia, Kwasi Kwarteng, ha anunciat que el Govern renunciarà a abaixar el tram més alt de l’impost sobre la renda del 45% al 40%, una decisió que havia suscitat una rebel·lió a les mateixes files conservadores. «Queda clar que l’abolició de la taxa del 45% s’havia convertit en una distracció a la nostra missió primordial d’abordar els desafiaments del nostre país. Com a conseqüència, no seguirem endavant amb la seva abolició. Ho entenem i hem escoltat», ha assenyalat el ministre en un comunicat.

El pla fiscal presentat per Kwarteng el 23 de setembre havia creat convulsions als mercats davant els dubtes sobre la capacitat de Londres d’assumir el deute públic generat per la baixada d’impostos, davant l’absència de previsions de creixement.

La primera ministra, Liz Truss, que va assumir el poder fa menys d’un mes, defensava encara diumenge en una entrevista amb la BBC la decisió d’ abaixar els impostos als ingressos més elevats, tot i que la va atribuir directament al seu ministre d’Economia.

Gir inesperat

El gir de 180 graus conegut aques matí, només hores abans que Kwarteng pronunciï un discurs en el congrés anual dels conservadors a Birmingham, respon, segons els mitjans britànics, a l’amenaça creixent de diputats ‘tories’ de votar en contra del pla al Parlament. Amb la renúncia a rebaixar l’impost sobre la renda als més rics, el titular d’Economia considera que es podrà «enfocar a portar a terme les parts principals del paquet de creixement». En primer lloc, cita el pla d’ajuda a llars i empreses per pagar les factures energètiques, que es dispararan en els pròxims mesos com a conseqüència de la guerra a Ucraïna.

Kwarteng també prosseguirà amb la seva intenció de «rebaixar impostos i ficar diners a les butxaques de 30 milions de persones», en aparent al·lusió a la baixada del 20% al 19% del tram més baix de l’impost sobre la renda. Finalment, assenyala que impulsarà les «reformes de les polítiques d’oferta», inclosa l’acceleració de «grans projectes d’infraestructura».

Kwarteng pronunciarà el seu discurs a partir de les 15.00 GMT al centre de convencions de la ciutat anglesa de Birmingham, on els ‘tories’ celebren fins dimecres la seva cita anual.

Truss, que es va imposar a Rishi Sunak en les eleccions internes al lideratge conservador, es dirigirà a la militància el 5 d’octubre, mentre que dimarts ho faran els ministres d’Exteriors, James Cleverly, i Interior, Suella Braverman.

El Govern de Truss afronta aquest congrés amb les enquestes en contra, ja que el seu mal començament ha atorgat al Partit Laborista de Keir Starmer el seu avantatge més significatiu en vint anys, amb un 54% del suport enfront del 21% dels ‘tories’ en un sondeig recent.