Un jutge ha bloquejat aquest dilluns de forma temporal la prohibició de l’avortament a l’estat de Louisiana (EUA), que va entrar en vigor després que el Tribunal Suprem del país tombés el dret a la interrupció de l’embaràs.

Louisiana és un dels nou estats del país que van il·legalitzar l’avortament divendres mitjançant les anomenades «llei ressort», que van entrar en vigor automàticament tan aviat es va publicar la sentència del Suprem.

Així doncs, el jutge de districte de Nova Orleans, Robin Giarrusso, ha donat la raó a l’organització Center for Reproductive Rights, que va impugnar la llei ressort de Louisiana perquè el seu contingut era «vague». D’acord amb aquesta agrupació, la llei no aclareix quines conductes queden prohibides ni tampoc si existeixen excepcions en les quals un metge pugui portar a terme un avortament.

En tot cas, el jutge ha convocat una audiència per al pròxim 8 de juliol a fi de revisar el cas.

A l’estat de Louisiana hi ha tres clíniques que practiquen avortaments, ubicades a les ciutats de Nova Orleans, Baton Rouge i Shreveport, que van parar els seus serveis divendres passat.

Vuit més ho van prohibir

Els estats d’Alabama, Arkansas, Kentucky, Missouri, Oklahoma, Dakota del Sud, Utah i Wisconsin també van prohibir l’avortament divendres, mentre que el veto entrarà en vigor d’aquí un mes en estats com Texas.

El Suprem, de majoria conservadora, va tombar divendres passat la sentència «Roe contra Wade», que des de 1973 protegia el dret a l’avortament arreu del país.

La decisió de l’alt tribunal no prohibeix l’avortament, sinó que deixa en mans dels estats la potestat de regular-lo, restringir-lo o fins i tot prohibir-lo.

L’organització Planned Parenthood, que gestiona la xarxa de clíniques de salut reproductiva més gran als EUA, estima que 26 estats governats per conservadors acabaran prohibint el dret a l’avortament, en qüestió de dies, setmanes o mesos.