«La Constitució no dona un dret a l’avortament. Roe i Casey són derogats i l’autoritat per regular l’avortament torna al poble i els seus representants elegits». Amb aquesta frase els sis jutges de la majoria conservadora del Tribunal Suprem dels Estats Units han posat aquest divendres fi a gairebé cinquanta anys de protecció constitucional del dret a l’avortament.

La sentència, que s’esperava des que se’n va filtrar un esborrany al maig, marca un punt d’inflexió en la història dels drets reproductius dels EUA. I representa un autèntic terratrèmol polític i social que indubtablement marcarà de manera intensa la vida política al país, que enfronta eleccions legislatives al novembre.

El president demòcrata, Joe Biden, s’enfronta ara a la majoria ultraconservadora republicana, que fa anys que agita el país i que força l’abolició de l’avortament amb lleis tan restrictives com l’aprovada a Texas, que criminalitza fins i tot les persones que condueixin a la clínica una dona per poder interrompre l’embaràs.