La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat aquest diumenge el tancament de tot l'espai aeri europeu per a les companyies i els avions russos. En una roda de premsa des de Brussel·les, Von der Leyen ha explicat també que la Comissió està ultimant sancions de caràcter econòmic per a Bielorússia per la seva col·laboració amb l'operació de Vladímir Putin contra Ucraïna. De la mateixa manera, la presidenta de la Comissió ha plantejat també el veto que establiran a mitjans públics russos com RT i Sputnik perquè no tinguin activitat en territori europeu. Von der Leyen ha confirmat també l'exclusió de part dels bancs russos del sistema SWIFT, tal com va anunciar ella mateixa aquest dissabte.

El tancament de l'espai aeri afecta no només les aerolínies russes sinó també els avions privats que estiguin registrats a Rússia, tampoc els que estiguin a noms de persones jurídiques. "Això inclou els jets privats dels oligarques", ha advertit Von der Leyen. No podran enlairar-se, volar ni aterrar en territori de la UE.

La censura mediàtica a RT i Sputnik, la televisió internacional i l'agència de notícies de la Federació Russa, pretén prohibir la "màquina" propagandística del Kremlin. "Estem desenvolupant eines per prohibir la seva desinformació tòxica i nociva a Europa", ha dit Von der Leyen.

Les mesures econòmiques contra el règim d'Aleksandr Lukaixenko, a qui la UE acusa de col·laborar amb la invasió russa, impactaran sobre els minerals fòssils, el tabac, la fusta, el ciment, el ferro i l'acer. També s'hi estendran les sancions actualment vigents per a Rússia i s'imposaran restriccions a "aquells bielorussos que ajudin Rússia".

 Armes per a Ucraïna

L'alt representant de la política exterior de la Unió Europea, Josep Borell, que ha acompanyat Von der Leyen, també ha anunciat l'enviament de "material letal" a l'exèrcit ucraïnès, així com d'equips de protecció i subministraments mèdics. "És la primera vegada de la nostra història que la UE proporcionarà material letal a un tercer país", ha subratllat Borrell, que ha assegurat que "el tabú" del subministrament d'armes a països estrangers "ha caigut".

 "Ho fem perquè aquesta guerra requereix la nostra involucració per donar suport a l'exèrcit ucraïnès", ha justificat, especialement després que Putin hagi ordenat posar en alerta les forces que controlen l'arsenal nuclear rus. Borrell ja va anunciar ahir dissabte que proposaria als 27 un paquet d'assistència a l'exèrcit ucraïnès davant de la seva "lluita heroica" contra Rússia.

Les forces de dissuasió nuclear

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha fet un pas més en la seva escalada d'accions emmarcades en la invasió d'Ucraïna. El dirigent rus s'ha reunit amb el seu ministre de Defensa i el cap de l'Estat Major al Kremlin, i poc després ha emès un missatge televisat on critica les sancions "il·legítimes" imposades per occident i ha explicat que ja ha ordenat posar les anomenades forces de dissuasió de Rússia, que controlen l'arsenal i l'armament nuclears, a "un règim especial de combat". "Els països occidentals no només estan prenent decisions econòmiques hostils contra el nostre país, sinó que els líders dels principals països de l'OTAN estan fent declaracions agressives", ha justificat.

L'exèrcit rus entra a Khàrkiv, la segona ciutat més gran d'Ucraïna

L'exèrcit rus ha entrat a Khàrkiv, la segona ciutat més gran d'Ucraïna, i estreny el setge a Kíev. "Els vehicles enemics es mouen per la ciutat. A causa de la situació operativa, es va cancel·lar el transport en el districte d'Oleksiyivka", va informar el Servei Estatal de Comunicacions Especials i Protecció de la Informació d'Ucraïna en el seu canal de Telegram, on va publicar un vídeo en el qual es veuen diversos vehicles blindats en una zona urbana.

Les autoritats ucraïneses recomanen a la població dirigir-se als refugis i asseguren que destruiran a l'enemic. "Combatem a Khàrkiv, Rússia sofreix baixes. Ja hi ha informació sobre el primer vehicle dels ocupants russos que va irrompre a Khàrkiv (destruït). La lluita continua", va afegir l'entitat, en mostrar dos vídeos amb blindats en flames.

Segons Ucraïna, "l'objectiu principal de l'enemic, que és bloquejar la capital de la nostra pàtria, la ciutat de Kíev, segueix sense complir-se".

"Els ocupants russos envien activament grups de sabotatge i reconeixement que estan destruint la infraestructura civil i assassinant a civils en les grans ciutats", va denunciar el Servei de Comunicacions Especials.

L'entitat ucraïnesa va informar sobre la destrucció d'un dipòsit de petroli en Vasilkov, al sud-oest de Kíev, i d'un gasoducte a Khàrkiv.

"Els ocupants continuen destruint insidiosament edificis d'habitatges en diverses ciutats", va assenyalar el servei, que va denunciar que les tropes russes "utilitzen unitats i subdivisions militars, integrades principalment per caucàsics", en referència a les tropes txetxenes, amb la finalitat d'"intimidar a la població".

Pel que fa a la resta d'Ucraïna, ha estat una nova nit i matinada d'intensos bombardejos, trets i combats als barris perifèrics de la capital d'Ucraïna i en diversos territoris del país. Els míssils han destruït un dipòsit de petroli a Vasylkiv, al sud-oest de Kíev, i un gasoducte a Khàrkiv.

El cos sense vida d'un soldat a prop de la ciutat de Kharkiv EFE

Més de 120.000 refugiats de Donetsk i Lugansk han arribat a Rússia 

Els serveis policials russos han informat aquest diumenge que més de 122.000 residents de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk, a l'est d'Ucraïna, es troben ja refugiats en territori rus des del començament de la invasió russa al país, dijous passat.

A aquesta gent cal afegir 150.000 refugiats ucraïnesos que han fugit, segons Nacions Unides, cap a l'oest d'Europa, la gran majoria a Polònia. Estimacions de l'ONU apunten que, en el pitjor escenari possible, la invasió russa d'Ucraïna podria deixar entre quatre i cinc milions de refugiats i desplaçats interns.